/ - PHOTO BY SLAWEK K ON UNSPLASH (ilustracija)
24/01/2022 u 21:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словенија: Девет жртава на планинама од почетка године

Четрдесет и једна несрећа и девет умрлих, то је изузетно много за ово раздобље у односу на раније године, казао је на конференцији за новинаре Тони Смолеј из Горске службе спашавања,

Словеначка горска служба спашавања (ГШ) изразила је данас забринутост због чак девет жртава у словеначким планинама од почетка ове године, у несрећама због временских услова, али и непажње оних који тамо одлазе, истичући да такав број указује на опасан тренд, преноси Blic.rs.

-Четрдесет и једна несрећа и девет умрлих, то је изузетно много за ово раздобље у односу на раније године- казао је на конференцији за новинаре Тони Смолеј из Горске службе спашавања.

Он је додао да је током целе прошле године словеначка ГШ имала 630 акција спашавања, од којих половину извлачењем настрадалих из ваздуха, те да би, уз наставак оваквог лошег тренда број мртвих и страдалих ове године могао бити много већи него последњих година.

-Примjећујемо да неки у планине зими иду схватајући то као шетњу и да не размишљају о силаску назад- казао је он, уз напомену да неки планинари немају ни одговарајућу опрему за зимске услове или не знају да је користе, те да ризикују клизање на леденој површини и најтеже исходе.

И овог викенда је у Караванкама било неуобичајено много људи, међу којима су многи били у обичним спортским патикама, навео је представник ГШ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:36