Олаф Шолц / - Принтскрин
08/12/2021 u 14:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Шолц положио заклетву пред посланицима

Шолц ће бити на челу кабинета од 17 чланова, девет мушкараца и осам жена, са једним министром више него у влади Ангеле Меркел

Нови њемачки канцелар Олаф Шолц положио је данас заклетву пред посланицима Бундестага, који су га претходно изабрали на мјесто шефа Владе.

Социјалдемократа Шолц који је формирао коалицију са Зеленим и либералима ФДП, наслиједио је Ангелу Меркел која се повлачи из политичког живота послије 16 година на власти.

Претходно је у Бундестагу шездесеттрогодишњи Шолц изабран гласовима 395 од 736 посланика доњег дома њемачког парламента. Нјегова трочлана коалиција има 416 посланика у доњем дому парламента од 736 мјеста.

Три странке тзв. "семафор коалиције" потписле су јуче коалициони споразум, којим је озваничен и крај владавине Ангеле Меркел.

Шолц ће бити на челу кабинета од 17 чланова, девет мушкараца и осам жена, са једним министром више него у влади Ангеле Меркел.

Он је изабран као девети канцелар Нјемачке после Другог свјетског рата.

Шолцова влада преузима дужност с великом надом да ће допринијети модернизацији Нјемачке и борби против клматских промјена али се одмах суочава са најхитнијим изазовом а то је да се избори са садашњом најтежом фазом пандемије корона вируса у земљи, преноси агенција АП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:35