Photo by Nam Anh on Unsplash
21/08/2021 u 23:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шри Ланка донијела закон о заштити слонова: Забрањено јахање у пијаном стању

Особа која је власник или се стара о слоновима мора обезбиједити да јахач не конзумира никакав алкохол или дрогу

Слонови у заточеништву на Шри Ланки добиће своју биометријску личну карту, а њиховим јахачима забрањује се конзумација алкохола, наводи се у новом закону о заштити животиња те острвске државе, преноси портал N1.

Многи богати становници Шри Ланке, укључујући будистичке свјештенике, посједују слонове као кућне љубимце како би показали свој престиж, али честе су и пријаве о лошем третману према тим животињама.

Циљ нових мјера је заштита њихове добробити. Уведене су строге регулације рада са слоновима, као и обавеза њиховог дневног купања у трајању од два и по сата.

Званични подаци показују да на Шри Ланки има око 200 слонова у заточеништву, док их је на слободи око 7.500.

Нови закон предвиђа да сви власници слонова морају имати „личне карте“ са исписом њихове ДНК.

Забрањује се рад беба слонова и њихово одвајање од мајки. Слонови запослени у дрвној индустрији више не смију радити дуже од четири сата, а забрањује се и рад ноћу.

Слонови се више не смију користити у филмовима, осим у владиним продукцијама и под строгим ветеринарским надзором. У туризму се забрањује да слона јашу више од четири особа, а они који их јашу више не смију да пију алкохол.

-Особа која је власник или се стара о слоновима мора обезбиједити да јахач не конзумира никакав алкохол или дрогу- рекао је тамошњи министар заштите животне средине.

Власници слонове морају слати на преглед сваких шест мјесеци. Онима који ће кршити нови закон слонови би могли бити одузети, а пријети им и казна од три године затвора.

Хватање дивљих слонова на Шри Ланки је кажњиво смрћу, али су оптужнице ријетке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:52