ВАКЦИНА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
08/12/2021 u 14:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта буде после комбинације Фајзера, АстраЗенеке и Модерне

Сврха студије је била да укаже на то да комбиновање, односно мешање разних вакцина није битно лошије од стандардног распореда вакцинације

Велика британска студија о комбинацији вакцина против ковида-19 показала је бољи имунски одговор код пацијената који су примили прву дозу вакцине АстраЗенеке или Фајзер/Бајонтека, а девет недеља касније дозу вакцине компаније Модерна, преноси Нова С.

-Установили смо да је у свету имунска реакција на комбинацију вакцина заиста добра, заправо је виша од прага постављеног код двије дозе вакцине Оксфорд/АстраЗенеке- рекао је Ројтерсу Метју Снејп, професор на Оксфорду који стоји иза истраживања под називом Com-COV2.

Резултати који иду у прилог флексибилној примени вакцина дају наду сиромашним државама које ће можда бити приморане да комбинују вакцине различитих фармацеутских компанија у првој и другој дози, ако им понестане залиха.

-Мислим да ће подаци из ове студије бити посебно занимљиви земљама са ниским и средњим дохотком у којима се становници још  вакцинишу првим двема дозама- рекао је Снејп и додао:

"Желимо да кажемо да не морате чврсто да се држите правила о примању вакцина истог произвођача када добијате другу дозу и да је у реду примити различите врсте вакцина, нарочито ако то убрзава програм вакцинације“.

Ако примите након АстраЗенекине вакцине дозу Модерне или Новавакса, у организму ће се покренути производња већег броја антитела и бољи одговор Т ћелија у поређењу са вакцинацијом двема дозама АстраЗенекином вакцином, објаснили су научници са Универзитета Оксфорд.

Студијом спроведеном на 1.070 добровољаца установљено је и то да се вакцинација Фајзер/Бајонтековом вакцином, након које је уследило вакцинисање Модернином вакцином показало бољом у односу на две уобичајене дозе Фајзер/Бајонтековом вакцином.

Вакцинација Фајзер-Бајонтековом па Новаваксовом вакцином подстакло је производњу већег броја антитела у поређењу са вакцинацијом двема дозама вакцина АстраЗенеке, тврде научници.

Резултати студије Универзитета у Оксфорду, који су објављени у медицинском часопису „Ланцет“, не изазивају забринутост када је у питању безбједност.

Многе земље су прибјегавале комбиновању различитих вакцина и прије него што су објављени поуздани подаци о тому, јер су се сиромашне државе суочиле са растућим бројем заражених, са малим залихама вакцина и спорим процесом вакцинације због безбједносних разлога.

Дуготрајност заштите коју нуде вакцине је под надзором, а због пораста броја случајева заразе размишља се и о допунским дозама. Нове варијанте коронавируса, међу којима су дјелта и омикрон, повећале су притисак за тиме да се кампања вакцинације убрза.

-Резултати истраживања у склопу којих се комбиновање вакцина различитих технологија, Фајзерове и Модернине на бази мРНК, векторске вакцине АстраЗенеке и Новаваксове вакцине на бази инактивираног вируса, могли би да допринесу новим приступима имунизацији против других болести- рекао је Снејп.

Студија је показала и да је прва доза АстраЗенекине вакцине након које је особа вакцинисана било којом другом вакцином изазвала врло снажан одговор организма у складу са резултатима истраживања из јуна.

Сврха студије је била да укаже на то да комбиновање, односно мешање разних вакцина није битно лошије од стандардног распореда вакцинације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:23