/ - RONNIE-SCHMUTZ-SUATC8TPRMQ-UNSPLASH
24/04/2022 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Швајцарска ставила вето на захтјеве Њемачке за поновни извоз муниције у Украјину

На оба њемачка захтјева одговорено је негативно, позивајући се на неутралност Швајцарске и обавезне критеријуме за одбијање према Закону о ратним материјалима“, рекао је портпаролшвајцарског државног секретаријата за економију

Швајцарска је одбила да дозволи Њемачкој да поново извози муницију за њемачка борбена возила пјешадије у Украјину, објавио је швајцарски лист SonntagsZeitung.

Како се у публикацији појашњава, борбеним возилима пјешадије типа Мардер потребна је муниција произведена у Швајцарској, али Конфедерација ограничава њихов трансфер на зоне сукоба.

Према ријечима портпарола швајцарског државног секретаријата за економију, Берлин је о томе послао два упита.

„На оба њемачка захтјева одговорено је негативно, позивајући се на неутралност Швајцарске и обавезне критеријуме за одбијање према Закону о ратним материјалима“, рекао је портпарол.

Недавно се сазнало да је њемачки одбрамбени концерн Rheinmetall послао званичан захтјев влади за одобрење продаје 100 борбених возила пјешадије типа Мардер Украјини. Прије тога је шеф компаније Армин Папергер изразио спремност да Кијеву обезбиједи тенкове Леопард 1.

Истовремено, канцелар Олаф Шолц је изјавио да су резерве Бундесвера практично исцрпљене и да више нема могућности да се Украјини помогне оружјем. Без обзира на то, њемачке власти раде са одбрамбеним проблемима на овом питању, додао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:49