SZO / - FOTO: SHUTTERSTOCK
17/08/2023 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SZO održava prvi samit o tradicionalnoj medicini

Samit u Indiji okupio je političare i naučnike sa ciljem „mobilisanja političke posvećenosti i akcije zasnovane na dokazima, ističe SZO

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas održava prvi samit o tradicionalnoj medicini, uz upozorenja da tretmani zasnovani na prirodnim proizvodima mogu biti efikasna alternativa zdravstvenoj zaštiti samo ako su naučno dokazani.

Tradicionalna medicina je „prva luka za milione ljudi širom svijeta“, saopštila je zdravstvena agencija UN.

Samit u Indiji okupio je političare i naučnike sa ciljem „mobilisanja političke posvećenosti i akcije zasnovane na dokazima“, ističe SZO.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je uoči samita da tradicionalna medicina može da popuni „praznine u pristupu“ zdravstvenoj zaštiti, ali da je dragocjena samo ako se koristi „na odgovarajući način, efikasno i iznad svega, bezbijedno na osnovu najnovijih naučnih dokaza“.

Dvodnevni Svetski samit o tradicionalnoj medicini Svetske zdravstvene organizacije održava se uporedo sa sastankom ministara zdravlja G20 u indijskom gradu Gandinagar.

- Sve naprednija nauka tradicionalne medicine trebalo bi da se pridržava istih rigoroznih standarda kao i druge oblasti zdravlja - rekao je šef istraživačkog programa SZO Džon Rider.

Indijski premijer Narendra Modi, koji će video-porukom otvoriti konferenciju SZO, više puta je promovisao zdravstvene prednosti joge, pozdravljajući je kao „panaceju“ za stres, pa čak i mržnju.

Samit će se ubuduće održavati jednom godišnje, a prošle godine je otvoren Svetski centar za tradicionalnu medicinu SZO u indijskoj državi Gudžarat.

Nedostatak regulatornog nadzora

Dok se tradicionalni ljekovi široko koriste u nekim djelovima svijeta, njihova upotreba je podložna žestokim kritikama.

Zdravstvena agencija UN definiše tradicionalnu medicinu kao znanje, vještine i prakse koje se koriste za održavanje zdravlja i prevenciju, dijagnostiku i lečenje fizičkih i mentalnih bolesti.

Ali mnogi tradicionalni tretmani nemaju dokazanu naučnu vrijednost, a kritičari kažu da podstiču neobuzdana trgovina ugroženim životinjama, uključujući tigrove, nosoroge i pangoline, preteći opstanak nekih vrsta.

Upotreba kućnih ljekova je naglo porasla tokom pandemije kovida-19, uključujući zeleni biljni napitak na bazi artemizije koji je predsjednik Madagaskara promovisao kao lek.

Biljka ima dokazanu efikasnost u liječenju malarije, ali mnogi lekari odbijaju njenu upotrebu u borbi protiv kovida.

U Kini, tradicionalna medicina ima istaknutu istoriju, ali su vrhunska evropska medicinska tijela ranije zahtijevala da ona bude pod istim regulatornim nadzorom kao i konvencionalne zapadne metode.

Od 194 zemlje članice SZO, 170 je priznalo upotrebu tradicionalne i komplementarne medicine od 2018. godine, ali je samo 124 prijavilo da imaju zakone ili propise za upotrebu biljnih ljekova.

Samo polovina zemalja ima nacionalnu politiku o takvim metodama i ljekovima.

- Prirodno ne znači uvek bezbijedno, a vjekovi upotrebe nisu garancija efikasnosti. Zbog toga se moraju primijeniti naučne metode i procesi kako bi se obezbedili rigorozni dokazi koji su potrebni -  saopštila je SZO.

Oko 40 odsto odobrenih farmaceutskih proizvoda koji se trenutno koriste zasnovano je na „prirodnim proizvodima“, prema SZO, koja navodi „značajne ljekove“ koji potiču iz tradicionalne medicine, uključujući aspirin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:20