Свјетска здравствена организација / - ВИКИПЕДИЈА
12/01/2022 u 19:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Омикрон сој посебно опасан за невакцинисане

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус је рекао да, иако вакцине остају веома ефикасне у спречавању тешке болести и смрти од последица Ковид-а, оне не спречавају у потпуности преношење.

Омикрон сој корона вируса је посебно опасан за оне који нису вакцинисани против Ковид-19, саопштила је 12. јануара Свјетска здравствена организација (СЗО). Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус је рекао да, иако вакцине остају веома ефикасне у спречавању тешке болести и смрти од последица Ковид-а, оне не спречавају у потпуности преношење.

- Док омикрон изазива мање тешку болест од делта соја, он је и даље опасан вирус, посебно за оне који су невакцинисани -  рекао је генерални директор СЗО на конференцији за новинаре, преноси Нова.рс.

У Африци, како је навео, више од 85 одсто људи тек треба да прими једну дозу вакцине.

- Не можемо окончати акутну фазу пандемије ако не затворимо овај јаз - рекао је Гебрејесус наводећи да 90 земаља у свијету још није достигло 40 одсто вакцинисаног становништва, а да је 36 држава још увек испод границе од 10 одсто.

- Огромна већина људи у болницама широм свијета је невакцинисана -  додао је он.

СЗО: Инфекције повећане за 55 одсто, број умрлих стабилан

Гебрејесус је рекао да, иако вакцине остају веома ефикасне у спречавању тешке болести и смрти од последица Ковид-а, оне не спречавају у потпуности преношење.

- Више преношења значи више хоспитализација, више смртних случајева и већи ризик од појаве друге варијанте која је још заразнија и смртоноснија од омикрона -  рекао је генерални директор СЗО.

Он је навео да се број смртних случајева широм свијета стабилизовао на око 50.000 недјељно.

- Научити да живимо са овим вирусом не значи да можемо или треба да прихватимо овај број смртних случајева -  подвукао је Гебрејесус.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:58