вакцина, корона вирус
07/06/2021 u 21:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО тражи од произвођача да донирају 50 одсто својих вакцина Коваксу

СЗО тражи од произвођача да донирају 50 одсто својих вакцина Коваксу

Свјетска здравствена организација затражила је данас од произвођача вакцина против коронавируса да донирају половину свих вакцина које произведу ове године програму Ковакс.

Преко Ковакс механизма бесплатно се достављају вакцине сиромашним земљама и настоји да се осигура равноправна расподјела вакцина међу онима који не могу да их плате, али механизам не успијева да дјелује пуном снагом.

Поред тога, Индија, одакле се Ковакс углавном снабдијева, је блокирала извоз вакцина из свог Серум института да би се борила против брзог ширења епидемије на својој територији.

До 4. јуна Ковакс је испоручио 80 милиона доза вакцина у 129 земаља и територија, што је знатно мање од предвиђеног.

Суочена са том ситуацијом Свјетска здравствена организација је још једном затражила од богатих земаља које су већ вакцинисале дио свог становништва да подијеле вакцине.

Али СЗО је такђе данас позвала фармацеутске компаније да покажу солидарност.

Генерални секретар СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус позвао је све произвођаче да дају Коваксу приоритет за нове количине вакцина или да се обавежу да ставе Коваксу на располагање 50 одсто своје овогодишње производње.

-Неједнака вакцинација је пријетња за све земље, не само оне које имају мањак вакцина. Неједнака расподјела вакцина омогућује вирусу да настави да се шири, и повећава ризик од појаве сојева који чине вакцине мање ефикасним- рекао је он.

Програм Ковакс формирали су Алијанса за вакцине (Гави), СЗО и Коалиција за иновације за припрему за епидемије (Цепи) да би се борили против неједнаког приступа антиковид имунизацији, и преко тог програма испоручене су бесплатно дозе за 92 сиромашне земље и територије.

Иако су дата обећања да ће вакцине бити дате Коваксу, сувише их је мало за јун и јул.

У мају је шеф СЗО позвао међународну заједницу да се обезбиједи вакцинација 10 одсто становништва сваке земље до септембра и најмање 30 одсто до краја године.

-Да би достигли те циљеве потребно нам је додатних 250 милиона доза вакцина до септембра и 100 милиона доза само у јуну и јулу“-рекао је данас Тедрос.

Он је указао да се вође Г7 индустријски најразвијенијих земаља састају овог викенда за свој годишњи самит, и да оне имају моћ да остваре те циљеве.

Позвао је земље Г7 да се обавежу не само да подијеле дозе вакцина него да то ураде у јуну и у јулу.

Он је такође поновио позив да се инвестира у локалну производњу вакцина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:11