/ -ФОТО: ТВИТЕР
17/08/2021 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Талибани се обратили јавности: Опростили смо, нећемо се светити

На питање о извођачима и преводиоцима који су радили са страним силама, Муџахид је казао: “Никоме се нећемо светити”

Талибани су у уторак у пријестоници Авганистана, Кабулу, одржали прву прес конференцију након што су освојили земљу. Портпарол Забиула Муџахид казао је да су “након 20 година борбе еманциповали земљу и протјерали странце”.

“Ово је поносан тренутак за цијелу нацију”, рекао је.

-Желимо осигурати да Авганистан више не буде ратиште. Опростили смо свима онима који су се борили против нас. Анимозитетима је дошао крај. Не желимо никакве спољне или унутрашње непријатеље- казао је Муџахид, како преноси N1.

-Хтио бих да увјерим међународну заједницу да никоме нећемо наудити, не желимо имати проблема с међународном заједницом. Имамо право да дјелујемо у складу са својим вјерским начелима. Друге земље имају различите приступе, правила и прописе… Авганистанци имају право да имају своја правила и прописе у складу с нашим вриједностима. Ми смо предани правима жена према шеријатском систему. Оне ће радити раме уз раме с нама. Жељели бисмо да увјеримо међународну заједницу да неће бити дискриминације- рекао је портпарол талибана.

Такође је казао да је и слобода медија битна. “Медији морају бити непристрани. Морају обратити пажњу на наше недостатке како бисмо ми били бољи”, рекао је Муџахид.

-Али ништа не смије бити противно правима Ислама. Медији не би требало да раде против нас, треба да раде за заједништво земље-додао је.

-Освојили смо цијелу земљу у пар дана, али нисмо због тога арогантни. Тренутна ситуација је и даље војна, али кад формирамо владу, све ће бити пуно јасније”, рекао је портпарол талибана. "Ово је муслиманска земља, као што је била и прије 20 година, али ми смо се промијенили у том периоду. Закони који ће вриједити у земљи биће одговорност будуће владе”- додао је.

На питање о извођачима и преводиоцима који су радили са страним силама, Муџахид је казао: “Никоме се нећемо светити”.

-Млади који су овдје одрасли, не желимо да оду. Они су наше богатство. Нико им неће покуцати на врата и питати их за кога су радили”, додаје. "Биће на сигурном. Нитко неће бити испитиван нити прогањан. Опростили смо свима у корист стабилности и мира у Авганистану. Наши борци, наши људи, сви ћемо се побринути да укључимо све друге стране и фракције”-рекао је Муџахид.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:00