Ilustracija / Shutterstock
23/08/2024 u 22:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Talibani zakonom zabranili ženama i da govore u javnosti

Avganistanski talibani formalizovali su ove nedelje dugačak set pravila kojima se utvrđuje moralnost, a ženama je zabranjeno da govore u javnosti i u obavezi su da pokrivaju lice, saopštilo je Ministarstvo pravde te zemlje.

Nova pravila odobrio je vrhovni lider talibana Hibatulah Akhundzada, a predstavljaju najstrožije mjere koje su nametnute ženama od kada su talibani ponovo preuzeli vlast 2021, prenosi Tajms.

To je takođe prva formalna deklaracija zakona od strane Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka u islamskoj zemlji od 2021, a sastoji se od 114 stranica i 35 dokumenata sa člancima.

– Uvjeravamo vas da će ovaj islamski zakon biti od velike pomoći u promovisanju vrlina i eliminaciji poroka – rekao je u četvrtak portparol ministarstva Maulvi Abdul Gafar Faruk, prenosi Tanjug.

Novi zakoni ovlašćuju ministarstvo da reguliše lično ponašanje, upravljajući kaznama kao što su opomene i pritvaranje.

Član 13 odnosi se na žene i navodi da je za žene obavezno da prekrivaju tijelo u svakom trenutku u javnosti i da je prekrivanje lica od suštinskog značaja kako bi ne bi iskušavale muškarce.

Odjeća ne bi trebalo da bude tanka, uska ili kratka, navodi se u talibanskom zakonu.

Žene su prinuđene da se potpuno pokriju pred nemuslimanima, a i njihov glas se smatra intimnim i zato im nije dozvoljeno da pjevaju, recituju ili čitaju naglas u javnosti.

Zakon kaže da se ženski glas smatra privatnim i ne bi trebalo da ga čuju drugi.

Takođe je zabranjeno ženama da gledaju muškarce sa kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto i da putuju bez muške pratnje.

Talibani proglasili nove zakone: Ženama zabranjeno da gledaju muškarce sa kojima nisu u srodstvu, ne smiju ni da govore u javnosti

Zakonom je takođe naloženo muškarcima da nose bradu, a muzika je zabranjena.

– Ovi zakoni su oruđe za ugnjetavanje. Kako talibani nastavljaju da jačaju svoju moć, snovi o slobodnom i otvorenom avganistanskom društvu izgledaju sve udaljeniji. Ovaj novi zakon služi kao sumorni podsjetnik na surovu stvarnost sa kojom se suočavaju oni koji žive pod vlašću talibana – rekla je avganistanska novinarka Bilal Sarvari.

UN su prošlog mjeseca saopštile da Ministarstvo stvara atmosferu straha i zastrašivanja među Avganistancima putem zakona i metoda koje se koriste za njihovo sprovođenje.

– S obzirom na višestruka pitanja istaknuta u izvještaju, stav koji su de fakto vlasti izrazile da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razloga za značajnu zabrinutost za sve Avganistance, posebno žene i djevojke – rekla je Fiona Frejzer, šefica službe za ljudska prava u misiji UN-a u Avganistanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 19:51