/ - SCREENSHOT TVITER BBC
22/08/2024 u 19:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Talibani proglasili nove zakone: Ženama zabranjeno da gledaju muškarce sa kojima nisu u srodstvu, ne smiju ni da govore u javnosti

Talibanske vlasti u Avganistanu izdale su set novih zabrana za žene koje je odobrio vrhovni vođa u naporima za borbu protiv poroka i promovisanje vrline.

Zakoni su objavljeni juče nakon što ih je odobrio vrhovni lider Hibatulah Akhundžada, rekao je portparol vlade. Talibani su osnovali ministarstvo za "propagiranje vrlina i prevenciju poroka" nakon preuzimanja vlasti 2021.

Ministarstvo je takođe objavilo i zakone o poroku i vrlini koji pokrivaju aspekte svakodnevnog života kao što su javni prevoz, muzika, brijanje i proslave.

Ovo je prva formalna deklaracija zakona o poroku i vrlinama u Avganistanu od preuzimanja vlasti.

Zvaničnici ministarstva za poroke i vrline nisu bili odmah dostupni za komentare o zakonima. Zakoni ovlašćuju ministarstvo da bude na prvoj liniji suzbijanja ličnog ponašanja, izričući kazne poput upozorenja ili hapšenja ako uvide da su Avganistanci prekršili zakone.

Talibani javno bičevali preko 60 ljudi u sjevernom Avganistanu

Član 13 novog zakona odnosi se na žene. Kaže da je za žene obavezno da prekrivaju svoje tijelo u svakom trenutku u javnosti i da je pokrivač za lice od suštinskog značaja kako bi se izbjegla "iskušenja". Odjeća ne bi trebalo da bude tanka, uska ili kratka.

Muslimanke su obavezne da se pokriju pred nemuslimanskim muškarcima i ženama kako bi izbjegle da budu korumpirane. Ženski glas se smatra intimnim i zato ga ne bi trebalo čuti kako pjeva, recituje poeziju ili čita naglas u javnosti. Ženama je zabranjeno da gledaju muškarce sa kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

Prošlog mjeseca je u izvještaju UN navedeno da ministarstvo doprinosi klimi straha i zastrašivanja među Avganistancima kroz uredbe i metode koje se koriste za njihovo sprovođenje.

Rečeno je da se uloga ministarstva širi na druge oblasti javnog života, uključujući praćenje medija i iskorijenjivanje zavisnosti od droga.

- S obzirom na višestruka pitanja navedena u izvještaju, stav koji su de fakto vlasti izrazile da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razloge za značajnu zabrinutost za sve Avganistance, posebno žene i djevojčice - rekla je Fiona Frejzer (Frazer), šefica humanitarnog sektora službe za ljudska prava u misiji UN u Avganistanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 15:15