ilustracija / - UNSPLASH - OLIVIER BERGERON
11/10/2024 u 19:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

TikTok otpušta stotine radnika, zamijeniće ih Al tehnologija

Popularna društvena mreža TikTok najavila je otpuštanje nekoliko stotina radnika širom svijeta.

U objašnjenju odluke navodi se kako je to djelimično rezultat prelaska na korištenje Al alata u većoj mjeri kada je riječ o moderiranju sadržaja, prenosi Avaz.

Pojedini izvori tvrde da je u Maleziji otpušteno 700 osoba, dok TikTok navodi da će se raditi o manje od 500 otkaza. Otkazi su dio šireg plana pojednostavljenja procesa moderiranja sadržaja TikToka na globalnom nivou. Ovakve mjere bi se mogle dogoditi u bliskoj budućnosti dok kompanija konsoliduje svoje operacije.

Inače, TikTok trenutno koristi kombinaciju AI tehnologije i ljudskih moderatora kako bi se nadgledala ogromna količina objavljenog sadržaja na ovoj platformi.  Iz kompanije su naveli kako je restrukturiranje neophodno kako bi se ojačao globalni operativni model kompanije za moderiranje sadržaja. 

Američke države tuže TikTok, tvrde da je dizajniran kako bi djeca postala zavisna

Predstavljen je i plan investiranja dvije milijarde dolara u inicijative za povjerenje i sigurnost na globalnom nivou, pri čemu je veliki dio zadataka moderiranja sadržaja već automatizovan.  Kako iz TikToka navode, 80 posto štetnog sadržaja se uklanja pomoću tehnologija koje su zasnovane na umjetnoj inteligenciji.

Kada je riječ o otkazima, otpuštanja dolaze u vrijeme kada globalne tehnološke kompanije trpe pritisak regulatora u Maleziji nakon što je zabilježen nagli porast štetnog sadržaja na internetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

11. oktobar 2024 19:51