/ - SHUTTERSTOCK
11/10/2024 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Trampov pristalica osuđen na dvije godine zatvora zbog nasilnog upada u Kapitol

Preduzetnik iz Montane u SAD, pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, osuđen je na dvije godine zatvora zbog učešća u nasilnom upadu u parlament 6. januara 2021. godine, kojim je prekinuta verifikacija elektorskih glasova posle predsjedničkih izbora 2020. godine, na kojima je Tramp poražen od sadašnjeg predsjednika Džoa Bajdena.

Henri Filip „Henk“ Mancer, star 55 godina, uhapšen je dvije nedjelje posle nasilnog juriša Trampovih pristalica na Kapitol, i to na osnovu snimaka postavljenih na društvenim mrežama i video snimaka sa kamera u zgradi Kongresa na brdu Kapitol, u Vašingtonu.

Tužioci su dokazali da je Mancer sa grupom prijatelja putovao u Vašington da bi učestvovao u demonstracijama „Zaustavite krađu“. Posle zapaljivog govora Donalda Trampa u parku Elips, nedaleko od Bijele kuće, on se pridružio masi koja je krenula prema Kapitolu. U parlamentu je bio oko 38 minuta i tu se fizički sukobio i sa pripadnicima snaga bezbjednosti, pružao otpor njihovim naporima da ga udalje iz zgrade i bio je među poslednjima koji su je napustili, rekli su tužioci

U vezi sa nasilnim protestima Trampovih pristalica na Kapitolu, do sada je po saveznim zakonima optuženo više od 1.500 ljiudi. Više od 1.000 je osuđeno i izrečena ima je kazna, a oko 650 je osuđeno na zatvorske kazne koje sežu od nekoliko dana pa do 22 godine.

Američki analitičar: Moramo da se pripremimo za još više nasilja u SAD

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 22:22