Мевлут Чавушоглу / - фото: Инстаграм
27/02/2022 u 17:39 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Турска затвара Босфор за руску морнарицу

Турска jе обећала да ће примиjенити диjелове међународног пакта коjи ће ограничити транзит руских ратних бродова из Средоземног мора у Црно море

- Ситуациjа у Украjини се претворила у рат. Турска ће поштовати конвенциjу из Монтреа, саопштио jе турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу, преноси агенциjа Ројтерс. 

Турска jе обећала да ће примиjенити диjелове међународног пакта коjи ће ограничити транзит руских ратних бродова из Средоземног мора у Црно море.

Чавушолу jе гостовао на телевизиjи "ЦНН Турк", а том приликом се осврнуо на руски напад на Украjину, те на евакуациjу турских држављана коjи су затражили евакуациjу.

Наводећи да jе обавио одвоjене телефонске разговоре с руским министром вањских послова Сергеjем Лавровом и украjинским министром вањских послова Дмитром Кулебом, Чавушолу jе рекао да су обоjица његових колега потврдили да ће између делегациjа двиjу земаља бити одржан састанак.

- Веома смо задовољни одлуком Русиjе и Украjине да одрже састанак. Оваj ће се састанак одржати сјутра, ако буде могуће. Чак су дали и податке о томе ко ће бити у делегациjама - казао jе Чавушолу. 

Додао jе како jе стање на териториjи Украjине попримило димензиjу рата и да ће се "транспарентно придржавати свих одредаба Конвенциjе из Монтроа".

- Као што смо jуче савjетовали странама, као што смо рекли, локациjа ниjе важна, важно jе да се Украjина и Русиjа састану и започну преговоре те да се што приjе успостави траjни прекид ватре. Ова криза треба завршити. У наjмању руку, први корак мора бити предузет с прекидом ватре. Jако смо задовољни што су постигли такав договор. Надамо се да ће сјутрашњи разговори бити окончани прекидом ватре - казао jе Чавушолу, преноси Анадолиjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:25