Аја Софија / Аја Софија - Аја Софија
13/05/2021 u 20:16 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Аjа Софиjи први пут после 87 година клањан Рамазански баjрам-намаз

Турске власти су наjавиле да ће и даље чувати културно-историjске вриједности Аjа Софиjе и то тако да ће за вјерске обреде у њоj бити надлежна Управа за вјерске послове Турске

У истанбулскоj џамиjи Аjа Софиjи клањан jе Рамазански баjрам-намаз, први пут после 87 година поводом Рамазанског баjрама, jавља турска државна новинска агенциjа Анадолиjа, пише Н1. Вјерници су данас, поводом Рамазанског баjрама, уз поштовање мјера у циљу спречавања ширења коронавируса обавили баjрам-намаз.

Аjа Софиjа jе служила као црква 916 година, до османлиjског осваjања Константинопоља, данашњег Истанбула, док као џамиjа служила од 1453. до 1934. године.

Турски суд jе 10. jула прошле године поништио одлуку некадашње Владе те земље коjом jе 24. новембра 1934. Аjа Софиjи додијељен статус музеjа. Чином поништења поменуте одлуке, Аjа Софиjи jе враћен статус џамиjе.

Турске власти су наjавиле да ће и даље чувати културно-историjске вриједности Аjа Софиjе и то тако да ће за вјерске обреде у њоj бити надлежна Управа за вјерске послове Турске, а о рестаурациjи, конзервациjи и заштити ће бринути Министарство културе и туризма те земље.

Туристи и даље моћи да посјећуjу Аjу Софиjу, и то бесплатно, а фреске на зидовима ће завјесама бити прекриване само за вријеме молитве у џамиjи.

Као jедна од наjпосећениjих туристичких дестинациjа у граду на Босфору, Аjа Софиjа jе 1985. године уврштена на Унескову листу свјетске културне баштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 18:12