Postignut dogovor o fosilnim gorivima / - EPA
13/12/2023 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Dubaiju postignut „istorijski” dogovor o fosilnim gorivima i to su njegove ključne tačke

Prvi put, svijet je prepoznao razmjere ambicija koje su potrebne ove decenije za izgradnju novog sistema čiste energije, rekao je za Euronevs Dejv Džons iz istraživačkog centra za čistu energiju Ember

Skoro 200 zemalja na samitu o klimatskim promjenama COP28 postiglo je sporazum kojim se po prvi put pozivaju sve nacije da pređu sa fosilnih goriva kako bi spriječile najgore posljedice klimatskih promjena.

Najvažniji segment sporazuma odnosi se na smanjenje upotrebe fosilnih goriva. Naime, sporazum poziva zemlje da na fer, uredan i pravičan način napuste fosilna goriva u energetskim sistemima, ubrzavajući akciju u ovoj kritičnoj deceniji, kako bi do 2050. godine postigle neto nulu.

U istom odjeljku, tekst sporazuma poziva na „utrostručenje kapaciteta obnovljive energije na globalnom nivou i udvostručenje globalne prosječne godišnje stope poboljšanja energetske efikasnosti do 2030. godine”.

To je velika pobjeda, smatraju stručnjaci za energetiku.

„Prvi put, svijet je prepoznao razmjere ambicija koje su potrebne ove decenije za izgradnju novog sistema čiste energije“, rekao je za Euronevs Dejv Džons iz istraživačkog centra za čistu energiju Ember.

U osnovi klimatske akcije je potreba da se ona pravilno finansira – sredstvima za pomoć u tranziciji zemalja u razvoju; pomoći ugroženim zemljama da se prilagode klimatskim promjenama; i da im pomogne da se oporave kada udari na smrtonosne načine.

Klimatsko finansiranje ima jednu od najočitijih praznina između onoga što je potrebno i onoga što se isporučuje. Ustanovljen Pariskim sporazumom, Globalni cilj prilagođavanja (GGA) bi trebalo da pomogne da se ovo promjeni. COP28 je sada usaglasio tekst da se ovo sprovede u praksu, ali još uvijek postoje neke razlike.

Tamo gdje nacrt teksta „zahtijeva da razvijene zemlje obezbijede finansije zemljama u razvoju, konačna verzija glasi da je zemljama u razvoju hitno potrebna „stalna i povećana međunarodna podrška”.

Sumirajući današnje proboje sa COP28, predsjednik samita Al Džaber je uključio mobilizaciju više od 85 milijardi dolara (78,8 milijardi eura) u novim finansijskim obavezama, u svim klimatskim oblastima.

Ali, kako je on takođe priznao zemljama na završnoj plenarnoj sjednici, „sporazum je dobar onoliko koliko je dobar onoliko koliko se sprovodi”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:15