Ilustracija / Shutterstock
24/04/2023 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Japanu će po prvi put biti odobrena tableta za abortus

Lijek se sastoji od dvije vrste pilula i može se koristiti u roku od devet nedjelja trudnoće, navodi japanska javna televizija NHK

U Japanu će prvi put biti odobrena pilula za abortus, decenijama nakon što su to učinile druge zemlje, prenosi Si-En-En.

Farmaceutski komitet ministarstva odobrio je u petak MeFeego Pack pilulu za abortus koju proizvodi britanski proizvođač lijekova Lifepharma.

Ministarstvo se prvi put sastalo u januaru da pregleda lijek, prije nego što je zatražilo od javnosti da da svoje mišljenje putem onlajn portala. Sada će mišljenje ići ministru zdravlja na konačno odobrenje.

Lijek se sastoji od dvije vrste pilula i može se koristiti u roku od devet nedjelja trudnoće, navodi japanska javna televizija NHK. U kliničkom ispitivanju u Japanu, 93 odsto učesnika je imalo potpuni pobačaj u roku od 24 sata, izvijestio je NHK.

Lijek kombinuje mifepriston i misoprostol, koje je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na listu osnovnih ljekova, opisujući ih kao bezbjedne i djelotvorne za trudnice.

Do danas je u Japanu dostupan samo hirurški abortus kroz dvije metode. Radi se kiretaža kojom se metalnim instrumentom odstranjuje tkivo unutar materice, dok metoda evakuacije podrazumijeva usisavanje tkiva kroz cjevčicu, navodi NHK.

SZO je opisala kiretažu kao zastarjelu metodu koja je manje sigurna i mnogo bolnija. On je pozvao da se kiretaža zamijeni metodom evakuacije ili lijekovima kao što je pilula za abortus.

Taj potez Japana dolazi pošto su abortus i reproduktivna prava ponovo privukli globalnu pažnju, a Vrhovni sud SAD je prošle godine poništio Roe protiv Vejda, presudivši da više ne postoji federalno ustavno pravo na abortus.

Od tada je jedan broj američkih država ograničio pristup abortusima, dok su druge pokušale da povećaju pristup. Odluku Japana proslavili su u petak medicinski stručnjaci te zemlje, koju su objavili na internetu, piše Si-En-En.

Kanako Inaba, akušer i ginekolog, napisala je na Tviteru da je odobrenje pilule za abortus prilika za širenje seksualnog obrazovanja i svijesti o metodama kontracepcije. Japanski aktivisti su godinama zalagali za odobrenje pilule za abortus, a slični lijekovi su bili dostupni prije decenija u drugim zemljama dok je Japan sve više zaostajao.

Na primjer, mifepriston je prvi put odobren u Francuskoj 1988. godine, au SAD 2000. godine. Mihjon Song, istaknuti japanski akušer i ginekolog, ukazao je na kontroverzne japanske zakone o abortusu, koji zahtijevaju saglasnost supružnika, za koji aktivisti dugo tvrde da uskraćuje ženama pravo da donose odluke o sopstvenom tijelu.

Prema postojećim zakonima u Japanu, žene mogu da abortiraju samo ako trudnoća „može značajno oštetiti njeno fizičko zdravlje zbog fizičkih ili ekonomskih razloga“ ili ako je zatrudnjela kao rezultat silovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:38