Криптовалута, илустрација / - SHUTTESTOCK
25/09/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Кини незаконите трансакциjе криптовалутама

Трговање криптовалутама у Кини jе званично забрањено од 2019. године, али jе настављено на мрежи путем страних берзи. Међутим, ове године дошло jе до значаjних мjера

Кинеска централна банка обjавила jе да су све трансакциjе криптовалута незаконите, чиме се забрањуjу дигитални новчићи попут биткоина.

"Пословне активности везане за виртуелну валуту су илегалне финансиjске активности", саопштила jе Народна банка Кине, упозораваjући да то озбиљно угрожава сигурност имовине људи.

Кина jе, ипак, jедно од наjвећих свjетских тржишта криптовалута, па тамошње флуктуациjе често утичу на глобалну циjену криптовалута, пише Би-Би-Си. Тако jе и сада циjена биткоина пала више од двиjе хиљаде долара након кинеског саопштења, преноси Б92.

Трговање криптовалутама у Кини jе званично забрањено од 2019. године, али jе настављено на мрежи путем страних берзи. Међутим, ове године дошло jе до значаjних мjера.

У маjу су кинеске државне институциjе упозориле купце да неће имати никакав вид заштите ако наставе трговину биткоином и сличним валутама на мрежи, потом jе у jуну банкама и платним платформама поручено да престану са омогућавањем оваквих трансакциjа, те jе издата забрана "рударења" валута.

Ипак, ова наjава наjjасниjи jе показатељ до сада да Кина жели да "сахрани" трговање криптовалутама у свим његовим облицима.

У саопштењу се jасно наводи да они коjи су укључени у незаконите финансиjске активности чине кривично дjело, те да ће бити кривично гоњени. И коришћење иностраних веб страница коjе пружаjу такве услуге кинеским грађанима на мрежи такође су незаконита активност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:27