/ - фото: Еуропол
27/10/2021 u 18:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ухапшено 150 особа због "дарк веба": Одузето 27 милиона еура и дрога

У овој акцији заплењено је више од 26,7 милиона еура (31 милион долара) у готовини и виртуелним валутама, као и 234 килограма дроге и 45 комада ватреног оружја и преко 25.000 таблета екстазија, саопштено је из Еуропола

Полицијске снаге широм свијета ухапсиле су 150 наводних осумњичених за умијешаност у куповину или продају недозвољене робе на dark webu у склопу координисане међународне операције у којој је учествовало девет земаља.

- У овој акцији заплењено је више од 26,7 милиона еура (31 милион долара) у готовини и виртуелним валутама, као и 234 килограма дроге и 45 комада ватреног оружја. Заплијењена дрога укључује 152 килограма амфетамина, 27 килограма опиоида и преко 25.000 таблета екстазија- саопштено је из Еуропола.

image
- фото: Еуропол

Ова операција, позната као Dark HunTOR, била је састављена од низа одвојених, али комплементарних акција у Аустралији, Бугарској, Француској, Њемачкој, Италији, Холандији, Швицарској, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама, уз координацију коју су предводили Еуропол и Еуроџуст. 

- Као резултат тога, широм Европе и Сједињених Држава ухапшено је 150 продаваца и купаца који су се бавили десетинама хиљада продаје недозвољене робе. Одређени број ових осумњичених Еуропол је сматрао метама високе вриједности. Ова хапшења догодила су се у Сједињеним Државама (65), Њемачкој (47), Уједињеном Краљевству (24), Италији (4), Холандији (4), Француској (3), Швицарској (2) и Бугарској (1). Бројне истраге су још увијек у току како би се идентификовале додатне особе које стоје иза Dark web налога- истакли су из Еуропола.

У оквиру ове операције италијанске власти су такође затвориле DeepSea и Berlusconi dark web маркете, који су се заједно похвалили са преко 100.000 најава илегалних производа. Ухапшена су четири администратора, а заплијењено 3,6 милиона еура у криптовалутама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:36