Ilustracija / - EPA
13/08/2024 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajina ograničava kretanje civila u pograničnom području regije Sumi

Ukrajina ograničava kretanje civila unutar zone od 20 km u sjeveroistočnoj regiji koja se graniči s Rusijom, saopštio je glavni štab u Kijevu, dok se njene trupe sve više probijaju u rusku teritoriju u jeku iznenadne ofanzive.

Mjera, koja se odnosi na dijelove regije Sumi koja se graniči s ruskim Kurskom, bila je potrebna zbog „porasta intenziteta neprijateljstava“ i aktivacije ruskih diverzantskih i izviđačkih grupa u tom području, rečeno je.

- Vojno zapovjedništvo uvelo je ograničenja kretanja svih kategorija građana u dvadesetkilometarskom pograničnom pojasu regije Sumi - piše u saopštenju na društvenim mrežama.

Glavni štab je dodao da je mera privremena.

Ukrajinske trupe probile su rusku granicu, oko 530 km jugozapadno od Moskve, prošle nedelje u napadu koji je rezultirao zauzimanjem dijelova ruske teritorije i masovnom evakuacijom civila s obje strane granice.

Rusija evakuiše još jedan pogranični region zbog prijetnje od ukrajinskih snaga

U ponedeljak je general Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, izvjestio da Ukrajina kontroliše oko 1.000 kvadratnih kilometara u regiji Kursk.

Ruski vojni posmatrači vjeruju da će ruske snage uspjeti zaustaviti ukrajinsko napredovanje, prvo na ruskoj teritoriji od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. septembar 2024 02:31