Ukrajina, rat.  (FOTO: Vlada CG) / - GOV.ME
02/07/2024 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajina otkrila detalje: "Spriječili smo državni udar i zauzimanje zgrade parlamenta"

Ukrajinske bezbjednosne i obavještajne službe saopštile su da su spriječile državni udar koji bi „igrao na ruku Moskvi“ nakon ruske agresije na tu zemlju.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila je sinoć na Telegramu da grupa ljudi priprema „niz provokacija i državni udar” u prestonici Kijevu. Grupu je predvodio suosnivač organizacije poznate po „antiukrajinskim akcijama” od 2015. godine, iako njihov identitet nije objavljen.

Ko bi naslijedio Zelenskog u slučaju da na njega bude izvršen atentat

Nakon što su u nedelju pozvali na javni miting u centru Kijeva, osumnjičeni su planirali da objave uklanjanje vojnog i političkog rukovodstva zemlje sa vlasti, saopštila je SBU. Tada su planirali da zauzmu zgradu ukrajinskog parlamenta, navode Ukrajinci.

- Počinioci su se „nadali da će uzburkati društvenu i političku situaciju u našoj zemlji, što bi koristilo Rusiji -  saopštila je služba bezbjednosti, iako nije konkretno navela da li iza te grupe ili njenih planova stoji Kremlj.

Navodno, četvorica osumnjičenih su uhapšena i navodno se suočavaju sa optužbama za pokušaj rušenja ustavnog poretka i preuzimanja vlasti. Ako budu osuđeni, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina, saopštila je SBU.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 20:17