Ujedinjene nacije / FOTO: Šuterstok
31/05/2024 u 20:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN izglasale okončanje misije u Iraku: Uspostavljena nakon Sadama Huseina

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je glasao da se završi UN politička misija u Iraku uspostavljena 2003. godine posle invazije predvođene Sjedinjenim Državama kada je svrgnut Sadam Husein.

Misija je uspostavljena da koordiniše postkonfliktnim humanitarnim aktivnostima i rekonstrukcijom i da pomogne pri vraćanju reprezentativne vlade u zemlji, prenosi N1.rs.

Iračka vlada zatražila je od Savjeta bezbjednosti u pismu 8. maja da zatvori misiju do kraja 2025. godine i ovom rezolucijom se to radi.

Rezolucijom se produžava mandat Misije UN za pomoć Iraku (UNAMI) za konačnih 19 meseci do 31. decembra 2025. godine, kada će njen rad potpuno prestati.

U rezoluciju čiji sponzor su bile SAD traži se od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da pripremi plan za prelazni period i zatvaranje misije u konsultacijama sa iračkom vladom do 31. decembra ove godine tako da UNAMI može da počne da prebacuje svoje zadatke i povlači osoblje i imovinu.

Savjet bezbjednosti saopštio je da podržava nastavljene iračke napore ka stabilizaciji uključujući njegovu borbu protiv grupe Islamska država i ekstremista Al Kaide i njihovih pridruženih grupa.

Islamska država je 2014. proglasila kalifat u velikim delovima Iraka i Sirije i privukla desetine hiljade pristalica iz cijelog svijeta. Ekstremiste je porazila vojna koalicija predvođena SAD-om u Iraku 2017. godine a u Siriji 2019. godine ali ćelije te organizacije postoje i dalje u obe zemlje.

Odluka Savjeta bezbjednosti donijeta je u vrijeme kada Irak takođe traži da zatvori vojnu koaliciju formiranu za borbu protiv Islamske države. Oko 2.500 američkih vojnika nalazi se na raznim mestima u zemlji, uglavnom u vojnim objektima u Bagdadu i na sjeveru. Irački premijer Mohamed Šia al-Sudani smatra da su iračke bezbjednosne snage sposobne da se izbore sa preostalim ćelijama Islamske države u zemlji i da nije više potrebno prisustvo koalicije.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije i planove za organizovano zatvaranje misije.

- Mi svi vidimo da se Irak dramatično promjenio poslednjih godina i da je bilo potrebno da se misija UNAMI-ija preusmjeri u okviru naše posvećenosti da podržimo bezbjedan, stabilan i suveren Irak - rekao je on u Savetu bezbjednosti.

Zamkenica ruskog ambasadora pri UN Ana Evstignjeva istakla je da je za Moskvu bilo važno kada je glasala za rezoluciju da su SAD uzele u obzir prioritete na koje je Irak želeo da se UNAMI usmeri u svojim poslednjim mjesecima rada.

- Uvjereni smo da u 20 godina od kada je uspostavljena UNAMI je u potpunosti ostvarila svoj potencijal da pomogne u restauraciji iračke državnosti i da je narod Iraka sada spreman da preuzme punu odgovornost za političku budućnost zemlje. Izražavamo punu podršku suverenitetu Iraka i protivimo se svakom mešanju u unutrašnja pitanja zemlje. To je imperativ -  rekla je ona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 17:51