/ - PHOTO BY SENAD PALIC ON UNSPLASH
14/04/2022 u 09:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Свијету пријети погубна криза

Чак 1.7 милијарда људи - од којих трећина већ живи у сиромаштву - сада је врло изложено поремећајима у системима осигурања хране

Рат у Украјини изазвао је "олују свих олуја" у свијету хране, енергетике и финансија која сада пријети да ће изазвати пустош, поготово у министарству сиромашнијих земаља, изјавио је у Њујорку главни службеник УН-а Антóнио Гутереш.

Он је говорио на представљању првог извјештаја новоосноване Групе за одговор на глобалну кризу хране, енергената и финанција, основане у раним данима украјинског рата како би се бавила управо овим пријетећим хитним ситуацијама.

-Утицај рата глобалан је и системски- упозорио је Гутереш.

-Чак 1.7 милијарда људи - од којих трећина већ живи у сиромаштву - сада је врло изложено поремећајима у системима  осигурања хране, енергената и финансија који изазивају повећање сиромаштва и глади-упозорава се.

Гутеррес је такође навео чињеницу да 36 држава увози више од половине пшенице из Русије и Украјине

Гутереш је рекао да би пораст цијена хране и енергената, уз све веће дугове многих сиромашних земаља, могао изазвати друштвену и политичку нестабилност.

-Наш свијет себи  то не може допустити. Морамо дјеловати одмах- рекао је.

Позвао је на хитан прекид рата у Украјини, укидање извозних ограничења, улагање у обновљиве изворе енергије и финансијску подршку земљама у развоју.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 04:28