Savjet bezbjednosti UN / - SHUTTERSTOCK
28/08/2024 u 18:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UN zahtijevaju zaustavljanje pojačanih sukoba Hezbolaha i Izraela

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatražio je da se obustave pojačani napadi između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske i upozorio da dalja eskalacija "nosi visok rizik da dovede do šireg sukoba".

U rezoluciji koju je jednoglasno usvojilo 15 članica, Savjet bezbjednosti zahtijeva od Izraela i Hezbolaha da zaustave neprijateljstva i apeluje na „relevantne aktere“ da vrate „mir, uzdržanost i stabilnost“.

Tokom vikenda došlo je do intenzivne razmjene vatre između dvije strane na granici. Iako dugogodišnji neprijatelji, sukob između Hezbolaha i Izraela je eskalirao sa početkom rata u Gazi.

- Vi i vaša vlada morate da napravite izbor, da se suočite sa Hezbolahom danas ili da gledate kako vaša zemlja biva uvučena u haos i uništenje - poručio je Libancima uoči glasanja u Savjetu bezbjednosti ambasador Izraela u UN Deni Danon.

Gutereš zatražio da Afrika dobije stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN

Rezolucijom, koju je predložila Francuska, takođe se produžava na još godinu dana mandat mirovnih snaga UN u Libanu poznatih kao UNIFIL, koje su u toj zemlji prisutne od 1978. godine.

UNIFIL je formiran da nadgleda povlačenje izraelske vojske iz južnog Libana nakon invazije 1978. godine.

Savjet bezbjednosti je proširio misiju nakon rata Izraela i Hezbolaha 2006. kako bi mirovnjaci mogli da se rasporede duž libansko-izraelske granice i pomognu libanskoj vojsci da povrati suverenitet na jugu zemlje tada po prvi put posle više decenija.

Pristalice Hezbolaha u Libanu često optužuju misiju UN za dosluh sa Izraelom, dok Izrael optužuje mirovne snage da zatvaraju oči pred Hezbolahovim vojnim aktivnostima u južnom Libanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 11:14