Ружичасти октобар, мјесец борбе против карцинома дојке / - фото: ИЈЗЦГ
10/11/2021 u 15:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ускоро вакцина против карцинома доjке?

До сада jе развоj вакцине против троструко негативног карцинома доjке био ограничен на лабораториjски рад и истраживања на животињама

Клиника у Кливленду обjавила jе да покреће прво испитивање на људима вакцине дизаjниране да сприjечи троструко негативан карцином доjке, коjи тренутно не реагуjе на хормонске или цилjане терапиjе и може се сприjечити само одстрањивањем доjке.

До сада jе развоj вакцине против троструко негативног карцинома доjке био ограничен на лабораториjски рад и истраживања на животињама.

Испитивање на лjудима може да почне сада када jе америчка Управа за храну и лjекове (ФДА) то одобрила.

Док ће испитивање уклjучити само особе коjе су преживjеле троструко негативне карциноме доjке у раноj фази и коjе су под високим ризиком од рецидива, истраживачи се надаjу да ће слjедећу вакцину добити здраве собе са високим ризиком од болести, попут оних са мутациjама гена БРЦА1.

Дугорочно се надамо да ово може бити права превентивна вакцина коjа би се давала здравим женама како би се сприjечио развоj троструко негативаног карцинома доjке, рекао jе Томас Бад, главни истраживач, пише Б92.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 00:55