Руси заузели Харков / -FOTO: SHUTTERSTOCK
27/02/2022 u 23:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО/ВИДЕО) Преговори сјутра на украјинско бјелоруској граници, опет се чују сирене широм Украјине

Сва дешавања у Украјини пратите на Порталу Дана

Четвртог дана напада Русије на Украјину борбе се воде у околини главног града Kијева.

image
-FOTO: TVITER

Ракете Искандер уништиле зграду у центру Чернихива

Шта знамо до сада? 

* У току је четврти дан руске инвазије на Украјину, фокус је на борбама у Кијеву

* Руске снаге ушле су јуче у предграђе града, гдје се чује пуцњава и одјекују експлозије

* Путин је позвао украјинску војску да свргне своје вођство, које је назвао "бандом наркомана и неонациста"

* НАТО је најавио да ће распоредити додатне трупе у земље источне Европе

* ЕУ је јуче увела санкције Владимиру Путину и Сергеју Лаврову, а нови пакет снакција увеле су и САД и Велика Британија

* Њемачка ће ипак послати војну помоћ Украјини "што је брже могуће"

* Запад ће Русији увести најстроже санкције до сада и искључити одређене руске банаке из система СWИФТ

* Кијев су погодиле двије огромне експлозије, једна на 20 километара од центра града

* Русиjа и Украjина договорили су да се нађу на преговорима на граници Украjине и Бjелорусиjе

* Преговори ће се одржати сјутра, у понедjељак, током jутра по локалном времену

Ток дешавања пратите уживо:

23.21

Опет се чују сирене улицама Кијева, као и више украјинских градова.

23.00

Украјина је поднијела тужбу против Русије највишем суду УН-а, одбацујући тврдњу Москве да је извршила инвазију на свог сусједа како би спријечила геноцид и тражећи од судаца да наложе хитно заустављање руских војних операција.

19.50

Ракете Искандер које су лансиране из Бјелорусије у Украјину уништиле зграду у центру Чернихива. 

Према новинској агенцији УНИАН, погођена је зграда из 1939. године у центру Чернихива, регионалној престоници 150 километара сјеверно од Кијева. 

Управа ове области саопштила је да нико није повријеђен.

18.20

Европска унија намјерава да пошаље оружје Украјини и то је први пут да су се одлучили на такав корак. Већина земаља ЕУ најавила је и затварање неба за руске авионе.

18.00

Замјеник министра унутрапњих послова Украјине Евгениј Јенин каже да ће се разговори између руских и украјинских делегација одржати у понедјељак ујутро по локалном времену, јавља Индеx.

Преговори ће се одржати на граници Украјине и Бјелорусије.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски каже како не вјерује пуно у преговоре, али да ће им, као предсједник, дати шансу, ма како она мала била.

17.46

Украjински предсjедник Володимир Зеленски разговарао jе с бjелоруским предсjедником Александром Лукашенко.

- Разговор с Александром Лукашенком био jе врло субjективан. Не желим да проjектили, авиони и одвиjачи лете из Бjелорусиjе у Украjину. Не желим да воjници иду у Украjину из Бjелорусиjе. Увjеравао ме jе у то - рекао jе Зеленскиj у троминутном видеу коjег jе обjавио на Фејсбуку.

Казао jе да ниjе оптимиста што се тиче преговора, али да ће им, као предсjедник, дати шансу, ма колико она била мала.

- Нисам оптимиста али морамо покушати. Сваки грађанин Украjине мора знати да само покушао зауставити рат, иако су изгледи за то, реално, jако мали - рекао jе Зеленски.

16.37

Шеф НАТО-а каже да jе наредба Владимира Путина рускоj воjсци да стави своjе нуклеарне снаге на већи ниво приправности "опасна" и "неодговорна".

То доприноси агресиjи Путина на Украjину, каже Jенс Столтенберг.

- Наравно, када комбинујете ову реторику с оним што они раде на терену у Украjини, то повећава озбиљност ситуациjе - рекао jе за ЦНН.

16.28

Украjински министар спољњих послова Кулеба каже да су Руси уништили наjвећи авион на свиjету.

15.53

Према речима портпарола министарства, употреба ове мунициjе забрањена jе Протоколом о забрани или ограничењима употребе запаљивог оружjа Конвенциjе УН.

Украjинске снаге, коjе очаjнички желе да одврате руску офанзиву, почеле су да користе мунициjу пуњену фосфором у близини аеродрома Гостомел код Киjева, саопштило jе руско Министарство одбране. 

15:20

Лидери Групе седам наjразвиjениjих земаља свијета (Г7) саопштили су данас да су западни савезници одлучили да искључе „одређене руске банке” из светског међубанкарског комуникационог система СWИФТ.

15.08

Предсjедник Владимир Путин наредио jе рускоj воjсци да нуклеарно оружjе буде у стање приправности због напетости са Западом око Украjине.

14.09

Руски медиjи jављаjу да jе Украjина пристала да одржи преговоре са руском делегациjом у Бјелорусиjи.

Према наводима РИА новости руска делегациjа кренула jе из Минска у Гомељ.

14:04

Кличко: Руси нису ушли у град

Градоначелник главног града Украјине Кијева Виталиј Кличко рекао је да у граду нема руских војника те да се Кијев наставља бранити од напада.

Кличко је навео да војници и остале службе настављају откривати ​​и неутрализовати саботере.

Људима који живе у Кијеву наређено је да остану у затвореним просторима до понедјељка, уз упозорења власти да ће се сви који се усуде “сматрати припадницима диверзантских скупина непријатеља”.

У поруци на свом Телеграм каналу, Кличко је рекао да је од почетка руске инвазије девет цивила изгубљено или убијено у Кијеву, укључујући једно дијете.

Руске снаге су наводно у предграђу града од петка, а гранатирање и пуцњава се чују широм Кијева.

Кличко каже да Руси још нису ушли у град те да се налазе 20 километара од града.

13.22

Украjинске снаге поновно су преузеле контролу над кључним градом Харкивом, рекао jе регионални гувернер Олег Синехубов коjи jе jутрос извиjестио да су Руси ушли у град.

"Контрола над Харкивом jе потпуно наша", обjавио jе на Телеграму.

Оружане снаге, полициjа, обрамбене снаге раде на терену, а град се потпуно чисти од неприjатеља, додао jе.

Ситуациjа на терену и даље jе промjењива и тврдње о контроли тешко jе провjерити, али цивили на терену такође су рекли за ББЦ да jе Харкив поновно под контролом Украjине и да сукоб на улицама jењава.

13.20

Украjински предсjедник Зеленски управо jе обjавио да jе разговарао с бjелоруским предсjедником Лукашенком.

12.48

ББЦ каже да jе верфиковао jедан видео коjи кружи друштвеним мрежама. На њему се види скупина украjинских воjника коjа се скрива иза зида, док jедан лансира ракете испаљене с рамена.

12.41

Русија је Украјини дала рок до 15 сати по локалном времену (13 сати у Загребу) да одлучи да ли ће доћи у Гомељ, у Белорусији, на преговоре.

Владимир Медински, шеф руске делегације и помоћник председника Владимира Путина, рекао је државној новинској агенцији РИА Новости да ће остати до заказаног времена и сачекати одговор.

- Чим добијемо њихову потврду, одмах ћемо почети са припремама за наше преговоре. Посвећени смо миру - додао је он.

Зеленски је раније одбио разговоре у Белорусији. Он је рекао да је пристао на преговоре, али не у Белорусији који гађају Украјину пројектилима.

12.39

Украјински омбудсман Људмила Денисова написала је на свом Фејсбук профилу да је у руској инвазији убијено више од 210 украјинских цивила, а више од 1.100 рањено.

- Непријатељ уништава стамбене зграде, болнице, вртиће и школе са невиђеном суровошћу, одузимајући синовима и кћерима украјинске земље, укључујући и децу, права на живот - рекла је она у објави на друштвеним мрежама.

Денисова је навела примере погибије цивила: изјавила је да је дете убијено у гранатирању болнице у Кијеву, а жена је убијена након што је пројектил погодио стамбену зграду у Харкову.

Она је позвала да Русија буде „строго кажњена за ове злочине“.

- Украјина све ове чињенице евидентира и проследиће их војном суду у Хагу - рекла је она.

12:28

Њемачко министарство саобраћаја саопштило је данас да ће Њемачка на три мјесеца затворити ваздушни простор за руске авионе и авио-компаније.

12:20

Украјина је поднијела тужбу против Русије Међународном суду правде УН у Хагу, рекао је предсједник Володимир Зеленски.

- Украјина је поднијела захтјев против Русије Међународном суду правде. Русија се мора сматрати одговорном за манипулисање појмом геноцида да би оправдала агресију. Захтијевамо хитну одлуку којом се Русији налаже да сада прекине војну активност и очекујемо да суђења почну следеће недјеље - написао је Зеленски на Твитеру.

12.02

Jавио се и бjелоруски предсjедник Лукашенко. Потврдио jе да jе из Бjелорусиjе лансирано неколико ракета на Украjину, као разлог навео jе што jе неколико украjинских ракетних одреда распоређено уз границу с Бjелорусиjом.

Позвао jе Киjев да пошаље своjе представништво на преговоре у Гомел: "Сви чекаjу украjинску делегациjу у Гомелу, ако не стигну то jе њихов избор".

11.58

Руси пуцали на аутобус с цивилима у округу Охтирка у Сумскоj области, jављаjу локални медиjи. Броj страдалих тек треба утврдити. Руске снаге наводно не допуштаjу Хитноj да приђе аутобусу, а околина jе минирана, jављаjу медиjи.

10:15

Нови напад јутрос у Кијеву

Предграђе главног града Украјине Кијева је мета ракетног напада, јавља агенција Интерфакс.

Савјетник украјинског министра унутрашњих послова назвао је то „бесмисленим и немилосрдним ударом на стамбени део Кијева“.

На снимцима и сликама постављеним на друштвеним мрежама – које је верификовао Би-Би-Си – види се дим који се диже изнад стамбених зграда.

10:00

Шолц ће објаснити скупштинској одлуку о слаћању оружја у Украјину

Немачки канцелар Олаф Шолц обратиће се данас на посебној сједници парламента како би образложио одлуку о промјени дугогодишње политике у вези са извозом наоружања, односно одлуку о директним испорукама наоружања Украјини.

Њемачка влада је у суботу одлучила да направи заокрет у политици извоза оружја и одлучила да ојача украјинске оружане снаге за 1.000 комада противтенковског оружја и 500 ракета земља-ваздух Стингер.

Оружје из залиха Бундесвера биће послато у Украјину што је прије могуће.

Украјински председник Володимир Зеленски одмах је поздравио одлуку канцелара Шолца.

09:45

Зеленски позива људе из циjелог свиjета: Придружите нам се, будите на рама са нашим војницима против Русије

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је људе широм свijета да се придруже борби против Русије.

Он је у јутрошњем саопштењу оптужио руску војску за убијање цивила и похвалио Украјинце што су имали храбрости да се бране.

- Украјинци су показали храброст да бране своју домовину и спасавају Европу и њене вредности од руског напада. Ово није само руска инвазија на Украјину.

- Ово је почетак рата против Европе, против европских структура, против демократије, против основних људских права, против глобалног поретка закона, правила и мирног суживота - рекао је Зеленски.

Потом се обратио „свим грађанима свijета, пријатељима Украјине, мира и демократије“:

2Свако ко жели да се придружи одбрани Украјине, Европе и света може да дође и да се бори раме уз раме са Украјинцима против руских ратних злочинаца“.

Он је рекао да сви они који желе да им се придруже у борби против Русије треба да се обрате аташеу за одбрану украјинских амбасада у својим земљама.

09:30

Руси тврде: Блокирали смо још два града, украјински војници нам се предају

Руско Министарство одбране саопштило је да су њихове снаге у потпуности блокирале градове Херсон и Бердјанск на југу Украјине.

Портпарол министарства Конашенков је такође тврдио да је аеродром Геническ Чернобајевка у близини Херсона такође под руском контролом.

Си-Ен-Ен додаје да за сада немају потврду ове информације, али да је Херсон последњих дана био центар тешких борби, а када је екипа Си-Ен-Ена стигла у град у четвртак увече, руски тенкови су већ били на улицама.

Руси такође тврде, а пише Си-Ен-Ен, да за то нема доказа, да су се украјински војници предали у Харкову и да је заробљен 471 војник и да су били припадници противваздушног ракетног пука.

Руска државна телевизија често је приказивала снимке заробљених украјинских војника, од којих су неки приказани како потписују документа која обећавају окончање непријатељстава.

09:30

Путиново обраћање

Путин се јутрос кратко појавио на руској телевизији те први пут од петка коментарисао инвазију на Украјину. Инвазију је назвао специјалном операцијом за пружање помоћи народним републикама Донбаса те је поздравио херојство руских специјалних снага које се боре у Украјини.

- Одајем посебну почаст онима који су ових дана херојски обављали своју војну дужност током специјалне операције пружања помоћи Народној Републици Донбас - преноси Interfax Путинову изјаву.

09:25 

Зеленски за дијалог али не у Бјелорусији

Украјински предсједник Володимир Зеленски одбио је руску понуду за преговоре у Бјелорусији, наводећи да је отворен за преговоре на другим локацијама.

Он је казао да је и Минск саучесник у руској инвазији, преноси Ројтерс.

Кремљ је данас саопштио да је његова делегација спремна да се састане са украјинским званичницима у бјелоруском граду Гомељу.

Из Уједињених нација саопштено је да је Украјини до сада забиљежено 240 цивилних жртава, међу њима 64 мртвих, преноси Глас Америке.

Због оштећене цивилне инфраструктуре, стотине хиљада људи су без струје или воде.

Стотине кућа и зграда је уништено, а срушени су и неки мостови.

08:35

Руске снаге ушле у Харков, погођено складиште нафте код Кијева

 Руске снаге ушле су у Харков, други по величини град на сјевероистоку Украјине, саопштили су украјински званичници.

- Лака возила руског непријатеља провалила су у Харков, укључујући центар града -  рекао је регионални гувернер Олех Синегубов, преноси Радио Слободна Европа.

На снимцима које су објавили савјетник министра унутрашњих послова Антон Херашченко и украјинска служба за специјалне комуникације приказано је неколико руских војних возила која се крећу улицом и запаљени тенк.

Синегубов је позвао становнике да не излазе, наводећи да су руске трупе изгледа у центру града.

- Не напуштајте склоништа! Оружане снаге Украјине елиминишу непријатеља. Моле се цивили да не излазе на улице - навео је он у објави на Фејсбуку.

Упркос упозорењима да ће Кијев током ноћи бити нападнут, ваздушни удар догодио се изван града.

Власти су саопштиле да је погођено складиште нафте у Василкиву, граду јужно од Кијева који такође има војну ваздушну базу.

Канцеларија украјинског предсједника Володимира Зеленског саопштила је да се још једна експлозија догодила на цивилном аеродрому Жуљани.

Замјеник градоначелника Кијева Никола Поворозник казао је јутрос да је ситуација у граду мирна и под контролом украјинских снага.

Украјинска војска саопштила је да држи линију против напада на главни град, али да се бори против руских "диверзантских група" које су се инфилтрирале у Кијев.

- Борићемо се док не ослободимо нашу земљу - рекао је раније Зеленски у видео поруци.

(УЖИВО, ВИДЕО) Украјина затворила границе са Русијом и Бjелорусиjом: Очекују се ваздушни напади; Погођена дјечја болница у Кијеву

8.30

Делегација Русије стигла је у Бјелорусију на преговоре са Украјинцима, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

image

Дмитриј Песков

-РТС

„У складу са постигнутим договором, руска делегација коју чине представници Министарства спољних послова, Министарства одбране и других ресора, укључујући предсједничку администрацију, стигла је у Бјелорусију на преговоре са Украјинцима. Бићемо спремни да почнемо ове преговоре у Гомељу“, рекао је Песков новинарима.

Руска војска јуче је заузела аеродром који се налази у околини украјинске престонице, а, према појединим извјештајима и снимцима, које су пренијели бројни свјетски медији, руски тенкови су виђени у самом граду, тачније у Оболону, на сјеверу Kијева.

Руски медији тврде да је руској војсци наређено да напредује у свим правцима и да се данас спрема најјачи напад на Кијев.

8.25

Обраћање генерала Игора Конашенкова

Трупе ЛНР и ДНР су уз подршку Оружаних снага Русије повратиле нова насеља од украјинских трупа, саопштио је новинарима портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

- У протекла 24 часа група трупа Луганске Народне Републике су уз ватрену подршку Оружаних снага Русије извеле успјешне офанзивне операције и успоставиле контролу над насељима Новоахтирка, Смољаниново и Станично-Луганско. Напредовање дубоко у одбрану од почетка офанзивне операције износило је 52 километра - прецизирао је Конашенков.

Конашенков је навео да је "група трупа Доњецке Народне Републике наставила офанзиву у правцу Петровско, напредујући још 12 километара, под контролу су узети Павлопољ и Пишчевик".

Према његовим ријечима, руска војска уништила је 975 објеката војне инфраструктуре Украјине.

7.45

Како јавља украјински Кијев индипендент линија одбране је пробијена.

Један цивил убијен, четири повријеђена у посљедња 24 сата, саопштила је ДНР. 

Сва дешавања у Украјини пратите на Порталу Дана.

07:28 –  Украјински званичник: Руси ушли у Харков

Руске снаге ушле су у Харков, други по величини град у Украјини, кажу локални званичници.

Шеф харковске обласне администрације Олег Синегубов рекао је да су лака војна возила „провалила у град“.

Прије његових изјава појавили су се снимци на којима се виде неки руски војни аутомобили како се возе улицама сјевероисточног града.

Синегубов је позвао становнике да остану унутра, рекавши да су руске трупе изгледа у центру града.

00:57 - Горјело складиште нафте

"Kијев пост" јавља да је складиште нафте у Васиљкив, око 30 километара јужно од Kијева, запаљено.

Оксана Маркарова, амбасадорка Украјине у САД, рекла је у интервјуу за Си Ен Ен да је Васиљкив био мета.

00:20 - Украјина тврди да је убила чеченског генерала

Украјински дипломата Олександер Шреба написао је на Твитеру да се чеченски генерал Магомед Тушајев неће вратити кући из Украјине.

- Тушајев се неће вратити кући из Украјине. Шта си то изгубио у Украјини, Магомеде, а? - пише Шреба, који је некада вршио функцију амбасадора Украјине у Аустрији.

00:12 - Двије огромне експлозије у Kијеву 

Си Ен Ен је јавио да су Kијев су погодиле двије огромне експлозије, једна 20 километара удаљена од центра града.

Новинари ове медијске куће који су у Kијеву кажу да су експлозије на неколико минута освијетлиле ноћно небо над украјинском престоницом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:04