Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - ILUSTRACIJA, VOJNIK, RAT, SPECIJALAC
29/07/2024 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vagner priznao gubitke u Maliju: Plaćenici poginuli u zasjedi Tuarega

Pobunjenici naroda Tuarega na sjeveru Malija tvrde da su u poslednja dva dana, u blizini granice sa Alžirom, ubili i ranili desetine vojnika i pripadnika ruske plaćeničke grupe Vagner.

Vagner je potvrdio da su njegove trupe, kao i snage regularne vojske Malija, pretrpjele gubitke u teškom sukobu sa Tuarezima.

Pobunjenički pokret CSP-PSD je u subotu saopštio da su zaplijenili oklopna vozila, kamione i tankere u borbama kod pograničnog grada Tinzaouatena.

Pobunjenici tvrde da su oštetili i helikopter koji se kasnije srušio u gradu Kidalu, nekoliko stotina kilometara dalje od mjesta bobe, prenosi N1.rs.

Vojska Malija u svom saopštenju navodi da je izgubila samo dva vojnika, dok ih je 10 povrijeđeno. Prema njihovim riječima, helikopter se srušio u Kidalu, ali ne zbog oštećenja u borbi već tokom rutinske misije. Prema zvaničnim podacima, u padu nema poginulih.

Više ruskih vojnih blogera je u nedelju objavilo da je najmanje 20 pripadnika Vagnera ubijeno u zasjedi u blizini granice sa Alžirom.

- Plaćenici Vagnera, koji su se kretali u konvoju sa vladinim trupama, poginuli su u Maliju. Neki su zarobljeni - objavio je poznati ruski vojni bloger Semjan Pegov, poznat pod pseudonimom „Ratno Gonzo“.

Telegram kanal „Baza“, koji je povezan sa ruskim bezbjednosnim strukturama, objavio je da je najmanje 20 plaćenika poginulo, prenosi Rojters.

Agencija nije mogla da nezavisno portvrdi ove navode.

Pobunjenici su u jednom od svojih saopštenja napisali da su porazili bataljon regularne vojske, koji je imao podršku Vagnera. Prema njihovim navodima, zarobljeno je nekoliko vojnika i plaćenika koji su preživjeli napad.

Vojska je preuzela vlast u Maliju u državnim udarima 2020. i 2021. godine, a država se već godinama bori s pobunom islamista.

Vojne vlasti tvrde da Vagnerovi plaćenici ne učestvuju u borbama u zemlji, već da je iz Rusije stigla pomoć u vidu treninga i opreme lokalnih snaga. Baza, međutim, tvrdi da su Vagnerovi plaćenici u Maliju još od 2021. godine, ako ne i ranije.

Tuarezi su etnička grupa koja naseljava saharsku Afriku, uključujući i djelove sjevernog Malija. Mnogi od njih se osjećaju marginalizovano od strane malijske vlade.

Separatisti su protiv vojne hunte podigli pobunu još 2012. godine, ali su borbu kasnije preuzele islamističke grupe.

Sa zvaničnim Bamakom je potpisan mirovni sporazum 2015. godine, ali su se pobunjenici CSP-PSD povukli iz mirovnih razgovora krajem 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 11:30