Нове студије / - PEXELS
18/09/2021 u 13:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Велики број земаља се отвара и укида мјере

Висока стопа вакцинисаних омогућила је појединим државама да се отворе

Данска је прије недјељу дана укинула рестриктивне мјере с обзиром на то да се болест у тој држави више не сматра "пријетњом по друштво".

 - Епидемија је под контролом и можемо се похвалити рекордном стопом вакцинације. Зато можемо одбацити посебне рестриктивне мјере које смо морали увести у борби против ковида 19 - рекао је министар здравства Магнус Хеуницке, подсјетивши како епидемија није завршила и како Влада неће оклијевати буде ли требало брзо дјеловати у случају да пандемија поново наруши основне функције друштва.

До 13. септембра са двије дозе вакцинисано је чак 74 посто Данаца. Чињеница да се ковид више не сматра друштвено критичном болести у пракси значи да Данцима нису потребне ковид потврде при уласку у угоститељске објекте, јавни превоз могу користити без стављања заштитних маски...

Није Данска једина.

Велика Британија се давно отворила, тим путем иду Шведска, Сингапур, Чиле...

Шведска такође 29. септембра укида готово све преостале епидемиолошке мјере. До 7. септембра у Шведској је двије дозе вакцине примило 70 посто одрасле популације, а укупно 81,6 посто грађана старијих од 18 година примило је барем једну дозу. Енглеска је средином јула укинула готово све епидемиолошке мјере, осим, јасно, оних у вези са самоизолацијом заражених и њихових контаката. Како јавља Гуардиан, у Великој Британији је првом дозом вакцинисано 72,6 посто становника, док је потпуно вакцинисано 66,2 посто.

Путем укидања мјера иду и Сингапур, који има одличну вакцинисаност од 81 посто, и Тајланд, који планира сљедећи мјесец страним посјетиоцима да отвори Бангкок и друга популарна одредишта, иако је нешто мање од 18 посто тајландског становништва било 13. септембра у потпуности вакцинисано против ковида 19. Путем отварања иде и Чиле чија је вакцинисаност становништва чак 87 посто.

(Индеx.хр)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:35