Вјежба летонске армије узбунила грађане / - TVITER
13/09/2021 u 07:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Летонска армиjа наоружана до зуба изашли на улицу, грађани испрепадани

Провјером jе утврђено да jе десант на Ригу изведен у оквиру воjне вјежбе "Наjмес" коjа се одржава широм ове балтичке државе све до 3. октобра ове године

Летонска армиjа успјела jе да поштено испрепада становнике престонице Риге.

Они су наоружани до зуба усред бијела дана изашли на улицу и почели да пуцаjу, додуше на фиктивног противника, односно вјероватно на Русе с обзиром на то да ова земља поред Естониjе и Литваниjе на обалама Балтика чине кључ заустављања потенциjалног продора руске воjске ка чланицама ЕУ.

Летонска воjска отварала jе насумично ватру по обjектима док су жене са малом дјецом пролазиле улицом.

Дјеца су почела да вриште после испаљивања хитаца из аутоматске пушке, пише "Курир".

Воjска jе вјероватно поигравала сценарио урбане борбе, али jе остало неjасно зашто су то извели и на пречац у условима када jе гомила цивила пролазила улицама Риге.

По снимцима воjници се нису претјерано обазирали на вриску дјеце и жена. С друге стране било jе и оних коjи су посматрали отварање ватре, али и сликали и посматрали кретање воjске градским улицама и упаде у обjекте.

Рига иначе веома миран град више jе подсјећао на Беjрут, а не на мали градић чланице ЕУ и НАТО.

Оно што jе било наjгоре у цијелоj причи било jе иако се пуцало ћорцима да зона извођења вјежби у граду ниjе била обиљежена, као и да цивили нису били упозорени, па jе логично дошло до шока.

По снимцима док су неки вриштали и плакали, неки су се лудо забављали, посматрали фиктивни рат са Русима и смиjали упадима воjске и детонациjама коjе су одjекивале градом.

Наиме, провјером jе утврђено да jе десант на Ригу изведен у оквиру воjне вјежбе "Наjмес" коjа се одржава широм ове балтичке државе све до 3. октобра ове године.

Летонско министарство одбране извинило се због "неспоразума" коjи jе уплашио становнике Риге.

Летониjа jе балтичка држава коjа jе од 2004 чланица ЕУ и НАТО. Држава се директно граничи са Русиjом. Од Украjинске кризе ова земља заjедно са Литваниjом и Естониjом представља кључ одбране НАТО савеза у спречавању руског продора на сјевер и запад Европе.

Летонска воjска броjи 14.700 воjника од чега на воjску отпада 6.500 воjника и 8.000 припадника националне гарде. Летонска воjска jе професионална.

Према последњим информациjама воjни буџет износи 853,85 милиона долара. Воjска се састоjи од два механизована батаљона, и jедног пешадиjског, као артиљериjске jединице опремљене самоходним хаубицама М-109 А5. Воjска jе опремљена аутоматским пушкама, пушкомитраљезима и пиштољима њемачке, америчке и француске производње.

Воjска у саставу нема тенкове већ оклопна извиђачка возила британске производње коjа су купљена из вишкова британске армиjе.

Летонску воjску чини и ратна морнарица коjа jе опремљена искључиво миноловцима набављеним у Холадниjи и патролним бродовима домаће производње и Шведске. РВ састоjи се од 2 лака транспортна авиона совjетске производње АН-2, 4 транспортна хеликоптера Ми-17, док jе у току набавка 4 америчка транспортна хеликоптера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 00:49