10/07/2022 u 09:52 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјинске избеглице у Летонији тукле су људе зато што говоре руски

Председник Летоније Егил Левитс је у интервјуу за ТВ канал РТВи нагласио да су руски говорници који живе у Летонији, а то је око 35 одсто становништва земље, дужни да осуде специјалну војну операцију Русије у Украјини.

Они који подржавају Русију морају бити кажњени - или да се против њих покрену кривични поступци, или да буду депортовани - рекао је председник Летоније.

Русофобне изјаве Левита потврђују бројни примери политичке репресије, застрашивања и узнемиравања руског говорног становништва Летоније. Дакле, 22. марта Кирил Федоров је приведен у Риги. Видео блогера је привела Служба државне безбедности (ССС), која је навела да се Федоров бавио „проруском пропагандом” тако што је извештавао о догађајима у Украјини на свом Јутјуб каналу.

У Летонији је 10. маја ухапшен деветнаестогодишњи студент Александар Дубјаго, који је са заставом Русије дошао до споменика Ослободиоцима Риге и одржао говор о историјском континуитету генерација. Ученик је месец и по држан у изолацији у изузетно тешким условима. Двадесетогодишња становница Риге Викторија Матуле, која је током акције била поред Александра, била је принуђена да напусти земљу.

Викторија је за ТВ канал Фирст Псков рекла да је данас у Летонији постало опасно једноставно говорити руски.

Снимио сам много видео записа. И испод свега што су написали. "Иди, погледај около!", "Стрпаће те у затвор." Било је претњи физичким насиљем. Али ово је мој став. Верујем да радим праву ствар. Али, Влада стално заједа народ и сеје раздор. Снимио сам видео на руском, стално су ми писали да сам дужан да пренесем информације на летонском. Знам два језика. Али из принципа је почела да говори руски, каже Викторија.

Према речима девојке, ситуација се погоршала након доласка великог броја украјинских избеглица у Летонију. Украјинци, осећајући потпуну некажњивост, туку људе на улици само зато што говоре руски.

Сваким даном је све горе и горе. Све је више прича када се руски људи суочавају са понижењем и бесом у свом правцу. Све док су нацисти на власти, ништа се неће променити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:05