/ - LA CHAPIZA EN TIKTOK (Скриншот, јутјуб)
06/04/2022 u 20:10 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Нарко-маркетинг: Како ТикТок показује живот унутар картела

Картел ТикТок видео снимци привлаче младе људе, вјероватно ће их увјерити у привлачност живота у злочину

Милиони младих људи широм свијета документују своја искуства на послу, у школи или са својим пријатељима на ТикТоку. Исто важи и за оне који су укључени у криминалне активности, шерују видео снимке о томе како праве кокаин, узгајају мак за хероин или краду аутомобиле, пише Insightcrime.

У 2021. ТикТок је постао најпреузета апликација на свијету. Овај успон је природно привукао пажњу власти, које су примјетиле да је привлачност друштвених медија толика да чланови криминалних мрежа постављају инкриминишуће снимке.

Овде, InSight Crime истражује неке од најфасцинантнијих случајева када је ТикТок повукао завјесу над криминалним свијетом и последице тога.

1. Не показујте им како се прави кокаин

Почетком фебруара, боливијски медији објавили су причу о томе како млади људи у руралним дјеловима земље постављају ТикТок видео снимке на којима се види како учествују у производњи кокаина. Уз мелодије регетона, корисници су снимали себе како воде чамац напуњен хемијским прекурсорима, унутар кухиња са кокаином у прашуми, или показују возила за која су рекли да су купљена захваљујући трговини дрогом. Имали су хиљаде пратилаца, па чак и непромишљено подијелили своју локацију у коментарима.

Убрзо је отворена истрага и двојица младића који стоје иза снимака ухапшена су под оптужбом за трговину дрогом у Кочабамби, на југозападу Боливије.

2. Видео о кријумчарењу возила 

Ово није била једина употреба ТикТока од стране криминалаца у Боливији. Чутерос, термин који се користи за описивање шверцера возила, поставили су видео-снимке који показују возила која су кријумчарили преко границе, укључујући и боливијске и чилеанске регистарске таблице.

Ове групе често краду или купују јефтине аутомобиле из Чилеа, Аргентине, Перуа, Парагваја и Бразила, пребацују их преко границе и илегално продају унутар Боливије. Чинило се да њихови ТикТок видео снимци указују на везу са економијом кокаина, а cсугеришу да су продали возила трговцима дрогом. Показали су и аутомобиле који се возе кроз пустињу, опет уз мизне тонове регетона.

3. Ла Чапиза у Мексику

Наркоси који показују своје богатство на друштвеним мрежама нису ништа ново у Мексику. Мексички трговци дрогом који добро разумијеју интернет преплавили су Инстаграм сликама оружја, луксузних аутомобила, егзотичних кућних љубимаца и других раскошних приказа богатства.

Картел ТикТок видео снимци привлаче младе људе, вјероватно ће их увјерити у привлачност живота у злочину.

-То је наркомаркетинг. Они користе ове платформе да би се рекламирали, али јасно је да је то хедонистичко оглашавање- рекла је за Њујорк тајмс Алехандра Леон Олвера, шпански антрополог који проучава употребу друштвених медија од стране организованог криминала.

Видео снимци „La Chapiza“ су читав подскуп за себе. Дали су увид у једну од најзанимљивијих криминалних економија Мексика, узгој мака у Златном троуглу, сјеверном подручју између држава Чивава, Синалоа и Дуранго. Умјешани трговци дрогом тврдили су да су повезани са бившим шефом картела Синалоа, Хоакином Гузманом Лоером, алиас "Ел Чапо", и његовом дјецом, познатим као Чапитови. La Chapiza је термин који се користи за означавање особља, обично наоружаних наоружаних људи, повезаних са Chapitosima.

Видео снимци наводно приказују трговце Синалоа картела како патролирају подручјем, и приказују њихов начин живота и свакодневни рад, њихово оружје, интеракцију са униформисаним безбједносним снагама, као и употребу малих авиона за преношење дроге. Разговори снимљени на видео снимцима сугеришу да група има криминалне савезе у земљама као што су Колумбија и Панама.

Видео снимци показују да поштовање и страх који су повезани са Chapitosima могу инспирисати. На једном ТикТок видео снимку, наоружани, маскирани полицајац присиљава наводног трговца дрогом да спусти прозор свог аутомобила. Трговац људима се руга полицајцу и назива га моћним ренџером прије него што једноставно каже „Ми смо Ла Чапиза“. Официр одмах подиже руку и каже: „Све је у реду, хвала, све је у реду“ и одлази.

4. Кока животни стил у Кататумбу

Регион Кататумбо у Колумбији, на граници земље са Венецуелом, главни је центар за производњу кокаина. Они који су у срцу ове индустрије такође дијеле свој свакодневни живот на ТикТок-у. Ови видео снимци су постали вирални, у тренду под хаштагом #Catatumbo.

За разлику од горе описаних случајева, садржај објављен у Цatatumbu приказује свакодневни живот берача коке, узгајивача коке и оних на најнижим нивоима ланца производње кокаина. Берба, сушење, брање листа коке све је документовано, готово новинарски до детаља. Уважавајући овај тренд, влада је користила исти хашхтаг за постављање видео снимака на којима су снаге безбједности заплијениле плантаже коке и упозоравају људе да се не баве овом активношћу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:23