Андреј Пленковић / - РТС
26/01/2022 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Пленковић се извинио Украјини због изјаве Милановића

Милановић је раније рекао да је "Украјина и даље једна од најкорумпиранијих земаља на свијету, економски стагнира и није добила ништа од ЕУ

Хрватски премијер Андреј Пленковић извинио се Украјини због изјаве предсједника државе Зорана Милановића да је то једна од најкорумпиранијих земаља и одбацио председникове изјаве да ће повући хрватске војнике из Украјине јер их тамо ни нема.

Милановић је раније рекао да је "Украјина и даље једна од најкорумпиранијих земаља на свијету, економски стагнира и није добила ништа од ЕУ". Он је такође рекао да Хрватска "нема ништа" са сукобом у Украјини и да ће, дође ли до ескалације, повући "до задњег војника", пренијела је Хина.

- Колико је мени познато, хрватских војника у Украјини нема - рекао је премијер новинарима и додао да се контингент хрватске војске који је био у Пољској вратио управо ових дана.

Милановићеве изјаве су нестварне, његова изјава о Украјини као корумпираној земљи је увредљива, рекао је он.

- Овим путем се извињавам Украјинцима, Украјинкама, у име хрватске владе извињавам се Украјини, једној од првих држава која је признала државу Хрватску  и која тренутно има окупиране дјелове, као што је имала Хрватска - навео је Пленковић.

Милановићеву изјаву да Украјина није добила ништа од ЕУ демантовао је подацима да је Европска унија, што бесповратне помоћи, што зајмова дала до сада 17 милијарди еура, а данас је најавила нову помоћ.

- У први трен сам помислио да је то некакав руски званичник који говори - рекао је Пленковић.

На новинарско питање хоће ли војници Хрватске, чланице НАТО, учествовати у операцији ако дође до сукоба, премијер је одговорио противпитањем "Одакле су уопште све те тезе?".

- Политика Хрватске је "деескалација напетости, спрецавање евентуалног сукоба, подршка територијалној цјеловитости и територијалном интегритету Украјине - рекао је Пленковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:19