Нафта, илустрација / - фото: Скриншат
13/03/2022 u 09:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Високе цијене бензина у Италији

Стручњаци сматрају да и цијене нафтних деривата могу брзо пасти, али предуслов је мир у Украјини

Забринутост становника Италије посљедњих дана углавном је усмјерена на бензин, чија се цијена стабилизовала изнад два ЕУР, док понегдје већ прелази 2,4 ЕУР по литру.

- У односу на прошлу годину, када су цијене горива биле високе, што је људе јако разљутило, сада су резигнирани - рекао је власник бензинске пумпе Федерико Дел Сигноре, преноси SEEbiz.

Италија увози 40 одсто цјелокупног гаса и 13 одсто нафте из Русије. Водећа талијанска енергетска компанија Ени објавила је у четвртак обуставу нових уговора о увозу нафте.

- Сада, након пандемије, све би требало да крене изнова, али овај опоравак због рата је, наравно, врло спор. Проблем је сада што смо снизили цијене нашим купцима, али су нам се трошкови удвостручили, тако да постоји више страховања да нећемо преживјети. Губимо наду - рекао је возач комбија Гиани.

Стручњаци сматрају да и цијене нафтних деривата могу брзо пасти, али предуслов је мир у Украјини.

Раст цијена горива директно је повезан с кризом у Украјини. Цијена би могла брзо пасти. За неколико седмица могла би пасти са 200 УСД на 80 УСД за барел нафте од 158 литара. Зато што смо у изузетно тешкој вријеме, током тешке кризе и у оваквим тренуцима цијене горива су врло осјетљиве”, казао је Алессандро Ланза, енергетски аналитичар са Универзитета ЛУИСС у Риму.

Следеће седмице очекује се низ штрајкова камионџија у Италији због поскупљења горива, а најављују се и протести у пољопривредном сектору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:31