берза 1 / - PEXELS-ALESIA-KOZIK-6781008
16/01/2022 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вол стрит пао другу седмицу заредом

Инфлациjа у Сjедињеним Америчким Државама (САД) у прошлогодишњем децембру достигла седам одсто на годишњем нивоу

Циjене дионица на Вол стриту пале су ове седмице, друге заредом, а ослабила jе и већина осталих наjвећих свjетских берзи, jер jе америчка централна банка, Федералне резерве (Фед), поручила да би због високе инфлациjе ускоро могла повећати каматне стопе, преноси Мина.

На Вол стриту jе Доw Jонес ослабио 0,9 одсто на 35.911 бодова, док jе С&П 500 склизнуо 0,3 одсто на 4.662 поена. Незнатно jе, на 14.893 бода, ослабио и Насдаq индекс. Пад индекса посљедица jе порука неколико званичника Феда да би због високе инфлациjе централна банка кључне камате могла повећати већ у марту, преноси Хина.

Ове седмице jе обjављено да jе инфлациjа у Сjедињеним Америчким Државама (САД) у прошлогодишњем децембру достигла седам одсто на годишњем нивоу, наjвише у скоро четири децениjе. Челници Феда поручили су да неће дозволити да се инфлациjа укориjени, те да ће предузети што jе потребно да jе сузбиjу.То значи да ускоро почиње заоштравање монетарне политике, након што jе готово двиjе године Фед штампао свjежи новац и држао камате рекордно ниско, како би подстакао опоравак економиjе од коронакризе. Фед jе већ у децембру убрзао укидање програма куповине обвезница, а сада из централне банке поручуjу да би у марту могли повећати кључне камате. Аналитичари процjењуjу да би тада камате могле бити повећане 0,25 процентних поена, а потом jош у два или три наврата до краjа године.

Брзо ширење омикрон вариjанте корона вируса у свиjету такође jе држало улагаче на опрезу. Осим омикрона и монетарне политике, у фокусу улагача биће наредних седмица пословни резултати компаниjа, с обзиром да jе почела сезона обjава кварталних пословних извjештаjа.

Аналитичари у анкети Реутерса процjењуjу да су зараде компаниjа из састава С&П 500 индекса у посљедњем прошлогодишњем тромjесечjу порасле 23,1 одсто у односу на исти период 2020.

И на већини европских берзи циjене дионица су већином пале.

Лондонски ФТСЕ индекс оjачао jе 0,8 одсто на 7.542 бода, док jе франкфуртски ДАX склизнуо 0,4 одсто на 15.883 поена, а паришки ЦАЦ 1,1 одсто на 7.143 бода.

На берзи у Токиjу, Никкеи индекс jе пао 1,2 одсто на 28.124 бода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:05