Берза илустрација / - ас 34
01/04/2022 u 09:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пад цијена дионица на Wall Streetu

Почетком седмице ти индекси су снажно порасли, захваљујући оптимизму улагача након вијести да је у мировним преговорима Русија обећала да ће драстично смањити војне операције око Кијева, а Украјина предложила неутрални статус

На Wall Streetu су у четвртак цијене дионица пале други дан заредом јер се настављају напади Русије на Украјину и јер у Сједињеним Америчким Државама (САД) јачају инфлациони притисци, што би могло навести централну банку на агресивно повећање камата.

Dow Јones ослабио је 550 бодова или 1,56 одсто, на 34.678 бодова, док је С&П 500 склизнуо 1,57 одсто, на 4.530 поена, а Насдаq индекс 1,54 одсто, на 14.220 бодова, преноси SEEbiz.

Почетком седмице ти индекси су снажно порасли, захваљујући оптимизму улагача након вијести да је у мировним преговорима Русија обећала да ће драстично смањити војне операције око Кијева, а Украјина предложила неутрални статус.

Међутим, рат у Украјини се наставља, а улагаче је узнемирила и пријетња руског предсједника Владимира Путина да ће прекинути испоруке гаса европским земљама, ако их неће плаћати у рубљама.

Бијела кућа увела је нове санкције Русији и најавила досад највећу продају нафте из стратешких резерви како би спријечила даљњи раст цијене нафте.

Снажан раст цијена нафте, али и других сировина од почетка рата у Украјини подржава јачање инфлационих притисака.

И у четвртак објављени подаци потврдили су да се у САД-у инфлација креће на највишим нивоима у 40 година.

Према индексу цијена производа за личну потрошњу, инфлација, без цијена хране и енергије, достигла је у фебруару 5,4 одсто на годишњем нивоу, а са цијенама енергије и хране 6,4 одсто.

Како би сузбила инфлацију, недавно су Федералне резерве (Фед) повећале кључне каматне стопе по први пут од 2018. године, за 0,25 постотних бодова, а већ у мају могла би их повећати даљих 0,5 постотних бодова.

Улагачи се плаше да ће темпо повећања камата бити чак и агресивнији него што се очекивало.

Упркос паду посљедња два дана, најважнији индекси на Wалл Стреету скочили су у марту више од четири одсто.

Међутим, у цијелом првом тромјесечју забиљежили су највећи квартални пад од првог тромјесечја 2020. године, када је тржишта уздрмало избијање коронакризе.

Тако је у протеклом кварталу Dow Јones пао 4,6 одсто, С&П 500 4,9, а Насдаq индекс чак деет одсто.

И на европским берзама цијене дионица су пале. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,83 одсто, на 7.515 бодова, док је франкфуртски ДАX склизнуо 1,31 одсто, на 14.414 бодова, а париски ЦАЦ 1,21 одсто, на 6.659 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:23