Са јубиларног засиједања Покрета несврстаних у Београду / - Министарство спољних послова Србије
11/10/2021 u 20:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Београд је тачка контакта Истока и Запада

Предсједнику Гане уручен jе Орден Републике Србиjе на ленти

Поводом обиљежавања 60. годишњице од оснивања Покрета несврстаних, Србија је као домаћин угостила велики број државника из читавог свијета.

Предсједник Србије Александар Вучић, угостио је предсједника Републике Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адума, министра спољних послова Краљевине Саудиjске Арабиjе Фаисала Бин Фархана, премијера Народне Демократске Републике Алжир Ајбена Бенабдерахмана, министра спољних послова Народне Републике Бангладеш Абдула Момена, министарку спољних послова Републике Индиjе Минакши Леки, и предсједника Републике Анголе Жоаоа Ернеста Дош Сантоша, као и предсједника Генералне скупштине Уjедињених нациjа Абдула Шахида.

Вучић је након низа билатералних састанака са светским дипломатама истакао да је Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира.

– Увјерен сам да Београд, као вишевјековни симбол раскрснице цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, град гдје су се различите цивилизације, културе и религије одувијек сусретале, може да вас подстакне на дијалог и на изградњу нових мостова сарадње – поручио је Вучић.

И други српски државници одржали су низ састанака, па је тако предсједник Скупштине Србије, Ивица Дачић разговарао са министром иностраних послова и диjаспоре Државе Палестине Риадом Ал Малкиjем и захвалио на принципиjелноj позициjи и подршци коjу Палестина пружа Србиjи у вези са питањем Косова и Метохиjе.

Министар Ал Малки поручио је да се став Палестине о Косову и Метохији неће мијењати, саопштено jе из Дачићевог кабинета.

Дачић изразио jе задовољство због поновног сусрета са своjим бившим колегом министром Ал Малкиjем и захвалио му се на учешћу на састанку Покретна несврстаних земаља коjим се обиљежава шездесет година од оснивања и одржавања првог Самита у Београду.

Министар спољних послова Србиjе Никола Селаковић састао се министром спољних послова, сарадње, франкофониjе, регионалне интеграциjе и диjаспоре Габона Паком Мубелеом Бубеjаом и истакао да jе њихов сусрет на маргинама скупа додатни подстрек за унапређење билатералне сарадње коjа има доста неискоришћених потенциjала.

Предсједнику Гане уручен jе Орден Републике Србиjе на ленти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:29