Роберт Скот Палмер је прва особа која је осуђена за кривично дјело напада на полицајца опасним оружјем / - Твитер
18/12/2021 u 07:51 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Учесник нереда на Капитолу добио више од пет година затвора

Према његовом споразуму о признању кривице, Палмер је прскао апарат за гашење пожара на ред полиције и два пута бацио празан канистер. Када је одбио да одступи, Палмер је погођен гуменим метком у стомак

Мушкарац са Флориде који је 6. јануара са ентузијазмом напао полицију у америчком Капитолу са апаратом за гашење пожара, дрвеном даском и мотком осуђен је у петак на више од пет година затвора, што је најдужа казна за изгредника у Капитолу до сада.

Роберт Скот Палмер је прва особа која је осуђена за кривично дјело напада на полицајца опасним оружјем. Његова казна од 63 мјесеца могла би да постави мјерило за више од 140 других који се суочавају са истом оптужбом.

- Сваког дана слушамо о извјештајима о антидемократским фракцијама, људима који планирају потенцијално насиље 2024. године - рекла је окружна судија Тања Чуткан док је изрицала казну.

- Мора се јасно рећи да ће покушај да се заустави мирна транзиција власти, напад на полицију, бити кажњен. Не остати код куће, не гледати Нетфликс, не радити оно што сте радили пре него што сте ухапшени - казала је Чуткан.

Палмера су први јавно идентификовали онлајн трагачи, који су га ушли у траг преко слика и видео-снимака Палмера у јакни са америчком заставом како се туче испред Капитола. Према његовом споразуму о признању кривице, Палмер је прскао апарат за гашење пожара на ред полиције и два пута бацио празан канистер. Када је одбио да одступи, Палмер је погођен гуменим метком у стомак.

- Питам се да ли би људи који су обично испред мене - рекла је Чуткан о Блеку и мањинским оптуженицима којима она предсједава, „да су покушали да упадну у Капитол тог дана, били дочекани гуменим мецима".

Чуткан, изабраник бившег предсједника Барака Обаме и бивши јавни бранилац, појавио се као можда најоштрији судија за оптужене 6. јануара. Седам случајева пред њом је изрицано, а свих седам осуђено је на затворску казну у распону од 14 дана до више од пет година иза решетака.

Током саслушања, Палмер је рекао да је видио водитељку Рејчел Медоу како ради сегмент о свом случају на МСНБЦ-у и да је био "ужаснут, апсолутно разорен што видим себе тамо. Само да видим хладноћу и прорачун који се пење тим степеницама са апаратом за гашење пожара да прскају те официре“.

Палмер је такође рекао у писму судији да сада схвата да је бивши предсједник Доналд Трамп "лагао" присталице о изборима.

- Наставили су да избацују лажну причу о украденим изборима и о томе како је !наша дужност" да се супротставимо тиранији - написао је Палмер.

- Нисам ни схватао да су они тирани који очајнички желе да се одрже на власти по сваку цијену чак и стварањем хаоса за који смо знали да ће се догодити таквом реториком - изјавио је Палмер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:53