/ - Твитер
07/05/2022 u 07:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Забринутост за снабдијевање подигла цијене нафте

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 1,75 долара у односу на претходно затварање, на 112,65 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 1,57 долара вишој цијени, од 109,83 долара

Цијене нафте порасле су у петак на међународним тржиштима према 113 долара будући да забринутост за глобални економски раст засјењује најављене санкције ЕУ на руску нафту које би могле додатно ограничити ионако слабо снабдијевање.

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 1,75 долара у односу на претходно затварање, на 112,65 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 1,57 долара вишој цијени, од 109,83 долара, преноси СЕЕбиз.

Раст цијена подстакао је ове седмице предлог ЕУ о постепеној обустави увоза руске нафте и деривата у идућих шест мјесеци и о забрани транспорта и осигурања за транспорт руске нафте.

ЕУ тренутно прилагођава гас како би приволила земље које му нијесу склоне, кзали су извори из Уније.

"Све говори у прилог томе да ће најављени ембарго ЕУ на руску нафту значити акутно смањење снабдијевања. Било како било, ОПЕК+ не жели помоћи, упркос томе што нагли раст цијена енергије подиже инфлацију на штетан ниво", рекао је Stephen Brennock из ПВМ-а.

Игноришући позиве западних земаља да повећају производњу, Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, укључујући Русију, остали су при свом плану који предвиђа тек скромно повећање производње у јуну, 432 хиљаде барела дневно.

Аналитичари процјењују да ће стварно повећање бити далеко мање, с обзиром на ограничене капацитете.

"Нема шансе да неке чланице испуне ту квоту, када узмемо у обзир изазове у производњи у Нигерији и другим афричким чланицама", рекао је Јeffrey Halley из ОАНДА-е.

Улагачи истовремено очекују већу америчку потражњу ове јесени, након што је Вашингтон објавио да планира да купи 60 милиона барела сирове нафте за стратешке резерве.

Значајнији раст цијена закочила је забринутост за потражњу због знака слабљења глобалне економије.

Британска централна банка упозорила је у четвртак да Британији пријети рецесија и инфлација виша од десет одсто, подигавши упркос томе кључне каматне стопе за четвртину процентног бода, на један одсто, највиши ниво од 2009. године.

Кинеску економију блокирају у другом тромјесечју строга ограничења која би требало да зауставе нови талас коронавируса.

ОПЕК је у одвојеном извијештају објавио да је цијена барела корпе нафте његових чланица у четвртак износила 113,04 барела, што значи да је порасла 2,21 долара у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:10