Volodimir Zelenski / - EPA
02/06/2024 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zelenski optužio Kinu da pomaže Rusiji da omete mirovnu konferenciju u Švajcarskoj

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Kinu da pomaže Rusiji da omete predstojeću mirovnu konferenciju u Švajcarskoj o okončanju sukoba o Ukrajini.

Na konferenciji za novinare na odbrambenom forumu Šangri-La u Singapuru, Zelenski je rekao da Kina vrši pritisak na druge zemlje i njihove lidere da ne prisustvuju predstojećoj konferenciji, prenio je AP.

- Rusija, koristeći kineski uticaj u regionu, koristeći i kineske diplomate, čini sve da omete mirovnu konferenciju - rekao je on.

Prema njegovim riječima, žalosno je to što je tako velika, nezavisna i moćna država kao što je Kina, instrument u Putinovim rukama.

Zelenski je ranije danas pozvao najviše odbrambene zvaničnike da prisustvuju predstojećoj konferenciji, rekavši da je razočaran neuspjehom nekih zemalja da se obavežu da će učestvovati.   

Zelenski protiv pozivanja Rusije na mirovni samit: "Putinu se ne može vjerovati"

           

Kineski ministar odbrane Dong Đun govorio je ranije danas na konferenciji Šangri-La, ali izgleda da nije bio u prostoriji kada je Zelenski uputio apel, navodi AP.   

Dong, u obraćanju na forumu nije posebno pomenuo samit u Švajcarskoj, ali je rekao da „po pitanju ukrajinske krize, Kina promoviše mirovne pregovore sa odgovornim stavom“.

Dong je, takođe, istakao da Kina nije obezbijedila oružje ni jednoj strani u sukobu.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin, takođe, prisustvuje konferenciji u Singapuru i sjedio je u prvom redu dok je Zelenski govorio.

Švajcarska će u junu biti domaćin konferencije o ukrajinskoj „formuli mira“, koja će biti održana u ljetovalištu Burgenštok, u blizini Lucerna.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jul 2024 09:22