Бајден и Си Ђинпинг током посете Пекингу 2013. / -Бајден и Си Ђинпинг
30/04/2021 u 16:02 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД говоре једно, а раде друго

Кина реаговала на говор америчког предсједника
Кина је јуче позвала америчког предсједника Џоа Бајдена да напусти менталитет „хладног рата”, неколико сати након што је одржао први говор у Конгресу од ступања на дужност.
– Сједињене Државе свакодневно захтијевају од других земаља да се придржавају њихових правила, али преузимају водећу улогу у кршењу међународних правила. Очигледно говоре једно, а раде друго – казао је новинарима портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин, преноси јапанска агенција Кјодо.
Такво понашање се заснива на „хладном рату, са нултим размишљањем и идеолошким предрасудама”, рекао је Ванг, додајући да се Кина нада да ће Сједињене Америчке Државе „на кинески развој гледати мирније и рационалније” и „показати каква би једна велика држава требала да буде”.
– Кина је посвећена развоју односа који нису конфликтни, без сукобљавања, уз узајамно поштовање и обострану сарадњу са Сједињеним Државама – казао је Ванг.
У свом јучерашњем говору у ударном термину, уочи 100. дана свог предсједавања, Бајден је рекао да су САД у конкуренцији са Кином и другим земљама за побједу у 21. вијеку и истакао важност улагања у истраживање и развој, како не би заостајали у трци за новим технологијама, укључујући вјештачку интелигенцију.
Џо Бајден је најавио велике инфраструктурне пројекте, а својим највећим ривалима Кини и Русији поручио је да Америка не жели да са њима буде непријатељ, али да ће се чврсто држати својих прокламованих вриједности и принципа.
Поручио је предсједнику Кине Си Ђинпингу да ће САД одржати снажно присуство у Индо-Пацифику, „као што то ради за НАТО у Европи – не да би отпочеле сукоб, већ да би га спријечиле”.
Бајден је обећао је у обраћању Конгресу нови инвестициони план од 1,8 милијарди долара, сарадњу са републиканцима и одговор на конкуренцију коју представља Кина.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:36