Индија биљежи црне рекорде / РТС
03/05/2021 u 17:09 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фаучи предлаже закључавање за Индију

Број новозаражених вирусом корона у Индији јуче је незнатно пао, али је број смртних случајева порастао за рекордних 3.689
У свијету је од почетка пандемије више од 152,8 милиона људи заражено вирусом корона, а од последица заразе преминуло је преко 3.206.000 особа. Опоравило се више од 130 милиона људи. Највише заражених и преминулих је у САД, а велики број свакодневно се биљежи и у Индији и Бразилу. Водећи амерички епидемиолог Ентони Фаучи препоручио је Индији да уведе мјере закључавања на неколико недјеља како би зауставила ширење вируса корона.
– Овај вирус нам је показао да ће, ако се препусти сам себи, експлодирати у друштву. Нико не воли да закључава земљу. Али ако то учините на само неколико недјеља, могли бисте имати значајан утицај на динамику ширења – казао је Фаучи у интервјуу за лист „Индијан експрес“.
Број новозаражених вирусом корона у Индији јуче је незнатно пао, али је број смртних случајева порастао за рекордних 3.689. Истовремено, још једна индијска држава увела је карантин. Индијске власти су регистровале 392.488 нових случајева у протекла 24 сата, док је укупан број заражених премашио 19,5 милиона. Од вируса корона досад је преминуло 215.542 људи. Болнице, мртвачнице и крематоријуми су препуни, након што је у Индији више од 10 дана заредом забиљежено најмање 300.000 новозаражених. Многе породице морају саме да траже љекове и кисеоник.
Рестрикције су уведене у готово 10 индијских држава и територија, док национална влада и даље оклијева да уведе карантин у цијелој земљи, наводи „Глас Америке“.
На фестивалу у Вухану 11.000 људи
Хиљаде људи присуствовало је у суботу музичком фестивалу у Вухану, кинеском граду из кога је својевремено кренула епидемија вируса корона, јавља Ројтерс.
На високој температури првог дана маја, Међународног дана рада, који се навелико слави у Kини, окупљени на фестивалу су плесали и скакали док су неки од њихових омиљених музичара излазили на бину, наводи агенција
Фестивал се након једногодишње паузе због пандемије Ковида-19 вратио у Вухан, у град за који се вјерује да је у њему забиљежен први случај вируса корона.
Организатори дводневног фестивала су рекли да је број публике ограничен, додавши да је на концертима у суботу било око 11.000 људи.
Неки од гледалаца су носили маске, али многи нису.

На аеродром „Индира Ганди“ у Делхију пристигла је медицинска опрема из Француске, као знак солидарности због погоршане епидемиолошке ситуације у Индији. Из Француске је стигло осам уређаја за кисеоник, који ће бити распоређени у болницама широм Индије, пренио је Ројтерс.
Помоћ је послала и Њемачка. У Делхи је слетио авион са 100 респиратора, а најављено је да ће следеће недјеље стићи још два авиона са уређајем за производњу мобилног кисеоника.
Помоћ је стигла и из Белгије и Узбекистана.
У Кини је, према подацима Националне здравствене комисије, досад дато 270,4 милиона доза вакцине против вируса корона. Због великог броја становника, Кина се налази иза САД према броју датих доза на 100 људи, преноси Ројтерс.
У Русији је забиљежено 8.697 нових случајева заразе вирусом корона, а од последица заразе преминуле су 342 особе, пренио је Ројтерс податке руског кризног штаба.
Према подацима Института „Роберт Кох“, у Њемачкој је забиљежено 16.290 нових случајева заразе вирусом корона, а преминуло је још 110 особа, преноси Ројтерс. У Бразилу је 2.656 особа преминуло од последица инфекције вирусом корона, а заразиле су се још 66.964 особе, саопштено је из бразилског министарства здравља. У САД је, према подацима сајта worldometers.info, забиљежено 33.146.008 случајева заразе вирусом корона, а од Ковида- 19, болести коју вирус изазива, преминуле су 590.704 ссобе.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:50