/ foto youtube skrinšot
17/06/2022 u 12:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Земља има мале шансе да избјегне климатску катастрофу до 2029. године

У Земљиној атмосфери тренутно је катастрофалан ниво гаса, који није виђен милионима година

Нова научна студија открива да Земља има тек 33 посто шанси да избјегне климатску катастрофу до 2029. године. Истраживачи са Универзитета Вашингтон израчунали су колико је загријавање загарантовано на основу прошлих емисија угљен-диоксида, метана, азот-оксида и аеросола, попут сумпора и чађи.

Резултати студије сугеришу да до 2029. године Земља има двије трећине шанси да барем привремено премаши загријавање од плус 1,5 степени Целзијусових, чак и ако све емисије престану те године.

У Земљиној атмосфери тренутно је катастрофалан ниво гаса, који није виђен милионима година.

У међувремену, до 2057. постоји двије трећине шанси да ће Земља барем привремено премашити глобално загријавање од плус два степена Целзијусова, пише у студији америчког универзитета, преноси Аваз.

Научни тим је у новом истраживању користио климатски модел како би проучио шта би се догодило са температуром Земље ако би све емисије изненада престале сваке године од 2021. до 2080.

Научни модел, у оквиру студије, показује да постоји 42 посто вјероватноће да је свијет већ опредијељен за загријавање од најмање плус 1,5 степени Целзијусових у односу на прединдустријске температуре, чак и ако се емисије одмах зауставе.

Та вјероватноћа “расте” на 66 посто ако се емисије не смање до 2029. године, преносе научни портали.

Иако је заустављање свих емисија које стварају људи практично немогуће, истраживачи кажу да је то апсолутно “најбољи сценарио”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:18