Едип и Јокаста / -медиа биро
31/08/2024 u 13:13 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Antika јe i danas aktuelna

"Purgatorije" će biti svečano zatvorene večeras, u subotu 31. avgusta, kada će biti dodijeljene nagrade najboljima. Program će se održati na Ljetnjoj pozornici sa početkom u 21 čas

Predstava "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, posljednja u takmičarskoj konkurenciji ovogodišnjeg Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu јe izvedena preksinoć pred prepunim gledalištem tivatske Ljetnje pozornice, prenosi Media biro.

"Purgatorije" će biti svečano zatvorene večeras, u subotu 31. avgusta, kada će biti dodijeljene nagrade najboljima. Program će se održati na Ljetnjoj pozornici sa početkom u 21 čas, a nakon svečane ceremonije biće odigrana predstava reditelja Jagoša Markovića "Putujuće pozorište Šopalović".

image

Сцена из представе "Едип"

-медиа биро

Po Sofokleovom tekstu "Edipa" je režirao Vito Taufer, a u glavnim ulogama su Milan Marić kao Edip i Nataša Ninković kao Jokasta. Svoje uloge su maestralno odigrali i Srđan Timarov kao Kreont, Bojan Dimitrijević kao Tiresija, Zoran Cvijanović kao glasnik iz Korinta, Nebojša Ljubišić kao pastir... Posebnom doživljaju tokom predstave doprinijele su muzičke numere kojima su kompozitori Robert Pešut - Manjifiko i Aleksandar Pešut - Šac u ovu antičku tragediju donijeli duh Balkana i omogućili momente katarze.

image

Сцена из представе "Едип"

-медиа биро

Izuzetnu glumu i talenat svih onih koji su bili dio predstave tivatska publika je nagradila dugim aplauzima i ovacijama, pa su se glumci u više navrata vraćali na scenu. Iako se predstava igra još od 2022. godine, ova adaptacija "Edipa" je prvi put odigrana na otvorenom.

image

Милан Марић у улози Едипа

-медиа биро

Milan Marić јe nakon izvođenja rekao da јe imao pozitivnu tremu, iako su predstavu ove sezone izveli dosad preko 60 puta. Igranje na otvorenom, dodaјe on, bilo јe izazovno, kao i činjenica da su igrali pred impozantno broјnom publikom. Ističe i da јe veoma ponosan na ovu predstavu i kolege. Adaptacija Vesne Radovanović i Marka Manojlovića na pristupačan način na scenu donosi suštinu zapleta Sofokleove tragedije, a uz duh kafane i elemente noara antički komad čini intrigantnijim i mlađim generacijama.

Uzbudljivo za igru i lijepo

– To je možda i najveći uspjeh ove predstave. Nas i na akademiji uče da je antika nešto nama vrlo daleko i strano, te da se igra na čudan i distanciran način. Od Taufera sam prvu put čuo da na drugačiji način govori o antici. On je uspio da jedno od najstarijih djela prebaci u žanr trilera. Nama je uzbudljivo za igru i lijepo. Taufer je napravio magiju sa ovom predstavom. Iz komada možemo da izvučemo šta god želimo i to je najveća vrijednost. Tekst je aktuelan na više nivoa, a napisan je prije 2.500 godina - kaže Marić.

Marićevom Edipu na sceni je sjajno parirao Bojan Dimitrijević kao sveznajući, slijepi prorok Tiresija.

– Svašta smo probali na Edipu i ovo je bio neki kompromis između svega što smo mogli i htjeli. Svi fantastični momenti vezani za Tiresiju koji je besmrtan, slijep, zna sve šta je bilo, šta će biti, su teški za otkriti. Sa Milanom smo probali različite vrste odnosa prije nego što smo došli do ovog koji njemu odgovara i dosta ga isprovocira i zagrije ga za sve što ga čeka do kraja - naveo je Dimitrijević, koјeg јe crnogorska publika ovog ljeta gledala u nekoliko komada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 09:59