Лубардини радови на зиду будванске цркве - галерије / -фото: град театар
15/07/2024 u 11:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Beskompromisna posvećenost umjetničkom traganju

Likovni program ovogodišnjeg 38. festivala "Grad teatar" počeo јe otvaranjem izložbe "Petar Lubarda – novo kadriranje" u crkvi Santa Maria in Punta. "Grad teatar" je izložbu radio u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore (NMCG), a izložbu su kreirali Filip Mikić, autor video rada, te istoričari umjetnosti Snežana Ivović i Miloš Marjanović. Izložba će biti otvorena do 14. avgusta
image

Публика на отварању изложбе посвећене Петру Лубарди

-фото: град театар
Izložbu „Petar Lubarda - novo kadriranje” јe zvanično otvorila Dragana Kažanegra Stanišić, državna sekretarka Ministarstva kulture i medija.

– Lubardino slikarstvo zbog svog autentičnog karaktera i samosvojnosti obezbjeđuje sebi posebno mjesto u samom vrhu crnogorske umjetničke baštine. Kada govorimo o Lubardi i vremenu njegovog najplodnijeg stvaralaštva ujedno pričamo i o jednom od najznačajnijih perioda crnogorskog slikarstva. Ono najsnažnije iz njegove umjetničke energije bilo je pokrenuto kulturnim i istorijskim posebnostima ovog podneblja. Bio je beskompromisno posvećen umjetničkom traganju i procesu stvaralačke imaginacije čime je i Crnu Goru dostojno predstavljao u svijetu - rekla јe Kažanegra Stanišić. Posebno јe naglasila da јe rad Lubarde i dan danas najvitalniji dio crnogorske i svjetske umjetničke baštine koji protokom vremena svi više dobija na značaju.

image

Лубардини радови на зиду будванске цркве - галерије

-фото: град театар

– Raduje me da je "Grad teatar" na stručan i inovativan način pristupio obilježavanju ovog značajnog jubileja te u saradnji sa Narodnim muzejom ovom upečatljivom postavkom, koja nas upućuje na neprolaznost najvećih dometa, dodatno podstakao nova čitanja i afirmaciju imena i djela velikog slikara Petra Lubarde - rekla јe Kažanegra Stanišić.

Glavna urednica programa festivala Svetlana Ivanović, pozdravljaјući publiku istakla јe da je likovni program festivala vezan za 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, naglašavajući autentičnost crnogorske likovne scene.

Sasvim prirodno - novo kadriranje

Direktor NMCG Jakša Ćalasan naglasio je važnost dugogodišnje saradnje s "Gradom teatrom" na čelu s direktorkom Milenom Lubarda Maroјević.

– Nije slučajno da je Narodni muzej za ovakav novi vid prezentacije odabrao djelo Petra Lubarde, čime se pridružujemo evropskim i svjetskim galerijskim trendovima. "Novo kadriranje" je prirodno kada se uzme u obzir da se radi o umjetniku koji je promijenio tok jugoslovenske likovne scene počevši od 1951. godine svojom izložbom u Beogradu. Nadam se da ovim vidom ekspozicije i digitalnim mapiranjem donosimo novi nivo doživljaja likovnog stvaralaštva Petra Lubarde, kako poštovaocima njegovo djela, tako i novim generacijama - istakao je Ćalasan.

– Ove godine smo, u skladu sa konceptom festivala i sloganom "Mene često pohodi daleka budućnost, da znaš", odlučili da istražimo nove forme i tehnologije u likovnoj umjetnosti. Ove godine likovna scena obilježava značajan jubilej, 50 godina od smrti jednog od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih slikara, Petra Lubarde. Upravo smo se zato i odlučili da sa dragim prijateljima sa Cetinja, NMCG, još jednom pokušamo da uđemo u zajednički projekat i da u skladu s ovim našim početnim idejama istražimo mogućnosti i ovog drevnog prostora u kom se nalazimo, i Lubardinog stvaralaštva koje je zastupljeno u NMCG i generalno novih tehnologija - kazala je Ivanović, prenosi festivalska pres služba. Dodala јe da јe naporima zaposlenih u "Gradu teatru" i Opštine Budva, koja je izašla u susret u nabavci dijela opreme kao i sponzorima koji su prepoznali značaj ovog projekta, uspјeli da realizuјu ovu značajnu izložbu.

image

Публика на отварању изложбе посвећене Петру Лубарди

-фото: град театар

Istoričarka umjetnosti Snežana Ivović, naglasila je da je Lubardino stvaralaštvo duboko inspirisano Crnom Gorom i njenim vrijednostima.

– Za Lubardu, Crna Gora je bila najveći učitelj i vječno nadahnuće. Ona ga je iznjedrila i darovala mu svoje božanske darove, ali i tragične usude - rekla јe Ivović. Autor izložbe Filip Mikić zahvalio je prisutnima na velikom odazivu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:20