Svako poludi na svoj način - Stefan Čapaliku / -IP CLIO
08/05/2023 u 21:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čapaliku pet puta proglašavan za najboljeg dramskog pisca u Albaniji

O književnom djelu Stefana Čapalikua, profesora estetike na Univerzitetu umjetnosti u Tirani, sajamska publika će moći da posluša već sjutra uveče, u 18 časova, kada će izdavačka kuća Clio predstaviti još jedno djelo ovog autora - roman "Zatvoreno zbog odmora".

Na štandu Izdavačke kuće Clio, počasnog gosta Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga koji se održava do 14. maja u TC Big Fashion (Delta City), garažni dio, može se pronaći i Čapalikuov roman "Svako poludi na svoj način" u prevodu sa albanskog Danila Brajovića.

Čapaliku je rođen 1965, diplomirao je albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Tirani 1988, nakon čega je nastavio stručno usavršavanje u Italiji, Češkoj i Engleskoj, da bi doktorsku disertaciju odbranio 1996. Od 2005. godine je istraživač pri Centru za albanske studije i profesor estetike.

Piše poeziju, prozu, drame i eseje koji su prevedeni na engleski, njemački, francuski, italijanski, rumunski, poljski, bugarski, srpski, makedonski i turski jezik. Pozorišni je i filmski reditelj. Za svoje drame, izvođene na nacionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima, osvojio je brojne nagrade i priznanja i proglašen najboljim albanskim dramskim piscem 1995, 2003, 2007, 2012. i 2016. godine.

Smeštajući priču "Svako poludi na svoj način" u rodni Skadar, pripovijedajući o svojoj kući, komšiluku, gradu, njegovoj jedinstvenoj kulturi i tradiciji, uz pomoć čitave galerije likova autor postepeno gradi književno svjedočanstvo o sveukupnom stanju Albanije tokom njenog najbolnijeg, komunističkog perioda u novijoj istoriji... Obuhvata vrijeme od dvije decenije tokom komunističke prošlosti Albanije. Taj period obilježen je prelomnim događajima, s jedne strane dešavanjima 1967, kada je Albanija proglašena ateističkom državom (zvanično, prvom i jedinom u istoriji), a sa druge, smrću njenog rodonačelnika, diktatora Envera Hodže, 1985.

Iako hronološki prati događaje, roman nema pravolinijski tok pripovedanja. Autor zanemaruje tradicionalnu kompoziciju, otvarajući prostor za eksperiment; sastavlja ga kao narativni album sa različitim slikama iz života jednog grada u jednom vremenu. Fotografije se nižu, dinamični motivi razvijaju temu romana, vodeći priču kroz vrijeme...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:22