фото: Пријестоница / - фото: Пријестоница
15/04/2022 u 12:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цетиње дугује 10.000 еура аутору скулптуре "Орао"

- Због свих ових догађаја који подсјећају на филм „Рашомон“ Акире Куросаве, жељели су обавијестити грађане на који су начин припадници претходне власти водили град, наводе из Секретаријата за културу

Сазнавши прије десетак дана да се умјетник Жељко Рељић обратио представницима Пријестонице Цетиње у вези са скулптуром „Орао“ која се налази код аутобуске станице, у документацији Секретаријата за културу смо пронашли његово писмо упућено бившем градоначелнику Александру Кашчелану. Он је у том допису из 2021. године обавијестио претходно руководство Пријестонице Цетиње да му је наш град 2014. године остао дужан 10.000 еура као аутору  скулптуре „Орао“, наводе из Секретаријата за културу овог града.

 - Након тога сазнања, организовали смо састанак са господином Рељићем који нам је саопштио да он нема никакав уговор потписан са Пријестоницом Цетиње у вези постављене скулптуре „Орао“. Казао нам је да је уговор безуспјешно покушавао направити са тадашњим градоначелником Александром Богдановићем, а да је и члан Богдановићевог кабинета Дражен Блажић био укључен у преузимању скулптуре и постављању исте. Међутим, свих протеклих година, по ријечима умјетника Рељића, господин Богдановић је избјегавао потписивање уговора са њим - објашњавају из Секретаријата.

Након тога, позвали су Блажића и питали зашто Рељић није плаћен и зашто не постоји никакав уговор са њим.

-  Блажић нам је преко телефона саопштио да су он и господин Александар Богдановић мислили да је скулптура „Орао“ донација умјетника Рељића. Како нам је господин Рељић током разговора саопштио да је господин Саша Чиликов свједок договора да ће скулптура „Орао“ бити плаћена, након разговора са господином Блажићем позвали смо професора Чиликова - додају они.

Он је, како наглашавају из Секретаријата за културу потврдио причу умјетника Рељића да су му представници Пријестонице Цетиње приликом преузимања скулптуре „Орао“ обећали исплатити новац.

 - Поставља се питање: Да је „Орао“ поклон умјетника Рељића, зар не треба направити и потписати уговор и за такву врсту донације? Рељић нам је саопштио и информацију да је Пријестоница Цетиње 2014. године платила постамент за скулптуру фирми „Мегран Марбле“ из Даниловграда. Када смо провјеравали документацију у нашем Секретаријату за финансије, ниђе се није могла пронаћи фактура са именом те фирме - додају.

Након тога смо упутили су званичан мејл фирми из Даниловграда са молбом да им дају прослиједе ту фактуру ако су у посједу исте.

 - Одговор још увијек није стигао. Због тога што до данас није добио новац, господин Рељић нам је саопштио исто што је написао и господину Кашћелану прошле године: Ако Пријестоница не може и не жели платити његово умјетничко дјело, он је спреман да „Орла“ узме и однесе, јер је, по ријечима Рељића, он власник истог - наводе они.

Због свих ових догађаја који подсјећају на филм „Рашомон“ Акире Куросаве, жељели су обавијестити грађане Цетиња и Црне Горе на који су начин припадници претходне власти водили Пријестоницу Цетиње.

 - Уз то морамо додати: Пријестоница Цетиње не може кршити законске прописе и без икакве документације исплаћивати људе који тврде да смо им дужни новац - закључује се у саопштењу Секретаријата за културу Пријестонице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:26