Sa probe, Milo Vučinić i Dejan Ivanić / - CNP
10/04/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CNP: Počele probe za predstavu “U Edenu, na Istoku”

U Crnogorskom narodnom pozorištu počele su čitaće probe za duodramu "U Edenu, na Istoku", Borislava Pekića, u režiji Mila Vučinića.

U komadu koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori, uloge tumače Dejan Ivanić i Pavle Novaković.

Drugi dio proba odvijaće se u "Kući Pekića" i Centru za kulturu, sport i medije u Šavniku, gdje će predstava i premijerno biti izvedena 14. maja.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Mina Đurović, dok su poslovi asistenta režije i audiovizuelne podrške povjereni Matiji Jovanoviću, a tehničko-tehnološke podrške Pavlu Koraću.

Reditelju Vučiniću je ovo ujedno i praktični dio master rada na odsjeku za Pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi red. prof. Radmile Vojvodić.

U rediteljskoi bilježnici Vučinić navodi da je autor ovo djelo sagledao kao optimističku farsu, koja poetski, intelektualno i komično propituje paradoks odnosa progonjenog i progonitelja, kao univerzalnih i svevremenih socijalnih relacija pojedinca i društva.

- Pekić zastupa i zagovara tezu utemeljene psihološke nauke i doktrine, koja ovaj epski antagonizam svodi na logiku - dvije strane istog novčica, prateći sudbinu dva "mala, načeta" čovjeka iz socijalnog miljea, otužne zatočenike sopstvene manije. U našem čitanju Pekićevog teksta, tragamo za svim onim što je u tom djelu vječno, skrećući tematski kurs na, u piščevom prepunom književnom opusu, toliko prisutan motiv obračuna umjetnosti i sistema. Na polju forme, prelamamo osnovni dramski sukob kroz fenomen igre kao elementarnog psihološkog pokretača, a opet, poštujući pisca i tekst, propitujemo granice maksimalne angažovanosti publike kao trećeg lica u ovoj i duodrami uopšte - pojasnio je Vučinić svoj rediteljski koncept, piše u saopštenju CNP-a.

Riječ je o koprodukcionom projektu Centra za kulturu, sport i medije Šavnik - Kreativni hab "Kuća Pekića" i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, uz podršku Crnogorskog narodnog pozorišta.

Projekat sufinansira Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:44