Бред Пит и Николић / Фото: Архива
13/05/2021 u 14:05 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Човјек који је открио Бред Пита: Одлазак редитеља Божидара Николић

Познат6и Бота годинама је стварао култне филмове

Један од најпознатијих домаћих директора фотографије и редитеља Божидар Бота Николић преминуо је у 80. години.

Kао редитељ је радио на култним остварењима попут „Балканског шпијуна“, „Три карте за Холивуд“, „У име оца и сина“, а занимљиво је да је Николић био тај који је дао прву главну улогу Бреду Питу у филму „Тамна страна Сунца“, пише РТС.

Николић је рођен у Никшићу 1942. године, а занат у кинематографији испекао је током 1960-их и 1970-их година као телевизијски камерман Радио-телевизије Београд.

Kао директор фотографије сарађивао је са редитељима попут Лордана Зафрановића, Живка Николића, Ватрослава Мимице, Милана Јелића, Власте Радовановића и Мише Радивојевића.

image

Божидар Николић

Јутјуб Принтскрин

Режирао је нека од култних остарења попут „Балканског шпијуна“ (заједно са Душаном Kовачевићем), „Три карте за Холивуд“, „Балканска браћа“ и „У име оца и сина“.

Остаће упамћен и по томе што је Бреду Питу дао једну од његових првих главних улога на филму и то у остварењу „Тамна страна Сунца“.

Филм је снимљен као америчка копродукција са СФРЈ и Kанадом, а поред Пита нашли су се Шерил Полак, Гал Бојд, Милена Дравић и Соња Савић.

Николић је својевремено рекао да је, иако се на кастингу за улогу у „Тамној страни Сунца“ појавило 400 глумаца, без дилеме одабрао Пита, који му је касније признао да му је та улога променила живот.

За свој сниматељски рад награђен је са двије Златне арене у Пули – прво за филм „Бештије“ (1978), а онда и за „Живот је леп“ (1985).

Златну арену за режију подијелио је са Душаном Kовачевићем за „Балканског шпијуна“.

На Софесту 2016. године награђен је са статуетом Слобода, за допринос филмској умјетности за камеру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:12