festival makado nagrade / -SRDJAN BOLJEVIC
12/02/2022 u 22:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Додјелом награда завршен VII МАКАДО

Награда за најбољу представу припала је Зијаху Соколовићу, као и за најбољу мушку улогу, док је одлуком жирија награда за најбољу женску улогу припала Жаклини Оштир, а за глумачку бравуру Вилију Матули

Представом, кабареом "Међуигре 0-24'' Зијаха Соколовића у сали Додест КИЦ "Будо Томовић" синоћ је завршено седмо издање Манифестације камерних драмских остварења - МАКАДО. Како је од ове године МАКАДО добио фестивалски и тамичарски карактер, синоћ прије извођења Соколовићевог кабареа додијељене су награде најуспјешнијима. О добитницима новоустановљене фестивалске награде "Сат кула" одлучивао је стручни жири који су чинили Васко Раичевић, писац и драматург (предсједник), Jелена Милошевић, драматуршкиња и Филип Ђуретић, глумац.

Награда "Сат кула" у категорији наjбоља представа припала је комаду "Лијево десно глумац" Зијаха Соколовића, продукција "Југоарта" Београд, зато што је у њој постигнут "спој теоријских задатака у грађењу представе са елементима кабаретског позоришта", рекао је Раичевић.

– Ова представа постиже хорацијевски идеал умјетности и на позоришно узбудљив начин указује на потребу за освјешћивањем данашњице - навео је Раичевић. Соколовићу је припала и "Сат кула" за најбољу мушку улогу. Односно, како наводи жири: "За вјешто располагање глумачким средствима у захтјевној изведби и непогрешиви инстинкт за енергију публике, при чему комплексне теме савладава на атрактиван и убједљив начин".

Одлуком жирија "Сат кула" за најбољу женску улогу припала је глумици Жаклини Оштир за улогу Софије у "Екселенцијама", по тексту и у режији Обрада Ненезића. Награда је Оштир припала, образлаже жири, "за показану глумачку вјештину у изузетној динамици комедиографског жанра, гдје у лику Софије прецизно исцртава парадоксе савременог живљења".

Дођите на осми МАКАДО

Награде је добитницима уручила мр Снежана Бурзан Вуксановић, директорица КИЦ-а која је рекла да свих пет такмичарских комада заслужује аплауз подршке. Наводећи да вјерује у ријечи које је прије 500 година Шекспир записао - да смо ми грађа од које се снови праве и да је наш мали живот сном заокружен, Бурзан Вуксановић је подсјетила на почетке фестивала.

– Мислим да смо добро урадили прије седам година успостављајући сада већ на црногорском небу препознатљиви МАКАДО, који је сваке године све јачи и кавлитетнији. Позивам вас на осми МАКАДО - навела је Бурзан Вуксановић, наводећи да је за успјех заслужан комплетан тим запослених у КИЦ-у.

"Сат кула" за бравуру одлуком жирија припала је глумцу Вилију Матули за улогу у монодрами "Минхаузен" у режији Бориса Ковачевића, по тексту Готфрида Биргера. Матула је већ отишао из Подгорице, па ће му награда бити накнадно уручена. Матула је награду за бравуру завриједио "за величанствену раскош глумачке имагинације и проналажење увијек нових и узбудљивих елемената у сваком сегменту позориштне изведбе", оцијенио је жири.

Додајмо, ове године такмичиле су се и представе "Милева Марић Аjнштаjн" за који је сценарио и режиjу урадила Jелена Мила, коjа и глуми са Милошем Анђелковићем и "Соулфоод" у режиjи, драматизациjи и адаптациjи Славка Калезића по тексту Жане Полиакове.

Присутнима се обратио и помоћник директора КИЦ-а Зоран Шошкић, умјетнички директор МАКАДО-а.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 19:02