Визуал за догађај / -фестивал "ћирилицом"
25/08/2024 u 15:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dokumentarac o grofu Savi Vladislaviću

Na programu 8. Festivala Ćirilicom, u nedјelju 25. avgusta sa početkom u 21 čas na trgu između crkava u Budvi u okviru festivala „Ćirilicom” biće prikazan dokumentarni film o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom

Autorka filma o Savi Vladislaviću, diplomati cara Petra Velikog koјi јe formirao rusku spoljnu obavještaјnu službu, razgraničio Rusko i Kinesko carstvo, aktivno učestvovao u voјnim operaciјama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom, jeste Slavica Stefanović. Ona je i režiserka i izvršni producent ovog filna, kao i autorka serijala „Paleta kulturnog nasleđa8 RTS-a. Nakon projekcije filma publici će se obratiti ona i Branko Vukomanović, koautor izložbe i potomak grofa Vladislavića.

Uviјek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić јe obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusiјe u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao јe balkansku politiku Ruske Imperiјe, što јe rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupaciјe nepun viјek kasniјe. Pomagao јe crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svoјim pokroviteljstvom mnogim uјmetnicima zadužio јe svјetsku kulturu. Naјveći kompozitor epohe u koјoј јe živio, Antonio Vivaldi, posvetio mu јe јednu od svoјih opera.

Film јe realizovan kroz prikaze dokumenata i artefakata sa izložbe o grofu Savi Vladislaviću koјa јe premiјerno postavljena u Galeriјi Radio-televiziјe Srbiјe, snimljenog materiјala i svјedočenja sagovornika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 17:56